Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (44%) werkt regelmatig buiten kantoortijden. Vooral ’s avonds wordt de laptop nog even opengeklapt.

Nederlander werkt steeds vaker ’s avondsDat blijkt uit cijfers van het CBS. Nederlanders zitten hiermee ruim boven het Europese gemiddelde. 38 procent van de werknemers in de EU werkt vaak buiten kantoortijden.

Ruim de helft van de werkenden in Nederland (52%) klapt ’s avonds de laptop nog eens open of gaat op een andere manier beroepsmatig aan de slag. Een bijna even groot deel (51%) doet dat op zaterdag. Ruim één op de drie werkt soms of regelmatig op zondag. Meer dan één op de zeven werkenden werkt in de nachtelijke uren.
Lees ook: HR, houd nachtwerkers in de gaten

Flexwerker vaker ’s avonds actief

Vooral zelfstandigen met personeel werken vaak buiten kantoortijden (92%). Bij zelfstandigen zonder personeel is dat 84 procent. Bij werknemers met een flexibele arbeidsrelatie komt het iets vaker voor dan bij vaste werknemers: 68 procent tegen 59 procent.
Zelfstandigen met personeel werken vooral veel vaker op zaterdag dan vaste werknemers. Zij werken ook vaker dan vaste werknemers in de avond, op zondag of in de nacht.

Miljoenen mensen werken buiten kantoortijden

In totaal gaat het om miljoenen mensen die de normale kantoortijden meer als een richtlijn dan als een regel zien. Ruim 3,6 miljoen mensen zijn regelmatig aan het werk in de avond of nacht (tussen zeven uur ’s avonds en zes uur in de ochtend) of in het weekend. Nog eens 1,9 miljoen mensen doen dat af en toe. Dat zijn bij elkaar bijna 5,5 miljoen, bijna twee derde (65%) van alle werkenden.

Nachtwerker mist familie-activiteiten

Werknemers die buiten kantooruren werken, zeggen vaker familie- of gezinsactiviteiten te missen dan werknemers die van negen tot vijf werken. Vooral nachtwerk verstoort het evenwicht tussen werk en privé, blijkt uit de bevindingen van werknemers die regelmatig in de nachtelijke uren actief zijn. Van hen mist 21 procent vaak tot zeer vaak familie- en gezinsactiviteiten. Van de werknemers die niet ’s nachts werken is dat 6 procent.

 

Bron: PW De Gids