Nederlandse bedrijven en medewerkers zijn niet voorbereid op de opkomst van de zogeheten gig economy. De gig economy refereert aan een omgeving waarin werkenden hun carrière invullen door kortetermijncontracten en projectmatig werk.

Uit recent onderzoek van Oracle blijkt dat 36 procent van de HR-managers een shift ziet richting meer projectmatig werk, implicerend dat de gig economy van blijvende aard is. 52 procent  Beeld Nederlandse arbeidsmarkt niet voorbereid op 'gig economy'verwacht bovendien meer tijdelijke werknemers in te schakelen anno 2020. Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat slechts 16 procent van de Nederlandse bedrijven volledig voorbereid is op werken in een gig economy.

Medewerkers zijn ook onzeker over de gevolgen van de gig economy. 57 procent van de medewerkers maakt zich zorgen om de gevolgen van een arbeidsmarkt waarin hij als flexwerker of op oproepbasis werkt, en dan met name om zijn financiële situatie. Een op de drie is bovendien bang niet dezelfde rechten te krijgen als vaste medewerkers

Nederlandse medewerkers lijken niet goed voorbereid op de gig economy:

  • Van de ondervraagde medewerkers geeft 56 procent aan dat hij nooit een fulltime, vaste aanstelling zal opgeven. Overigens zegt 34 procent wel tot gig work bereid te zijn om zo het inkomen aan te vullen.
  • 37 procent van de ondervraagde medewerkers verwacht dat er minder betrokkenheid zal zijn tussen zogeheten gig workers en de werkvloer.

Henry Barenholz, Senior Director Oracle Digital, HCM Leader Western Europe, voorspelt dat disruptors en de deeleconomie een zware wissel zullen trekken op organisaties die het Human Capital Management (HCM) op traditionele wijze hebben ingericht. “We leven niet meer in een veranderend tijdperk, maar in een tijdperk van verandering. En om in dit tijdperk te blijven excelleren, heb je flexibelere medewerkers en talentenpools nodig. Aan HR-managers nu de taak om nieuwe manieren te ontdekken waarmee ze snel de juiste mensen voor de juiste klus kunnen vinden en tegelijkertijd deze medewerkers tevreden weten te stellen. Organisaties die dat bewerkstelligen, kunnen op een natuurlijke wijze een leidende rol pakken in de gig economy. De implicaties die dit heeft voor de HR IT-oplossingen om deze flexibiliteit te ondersteunen, zijn van groot belang. Bij de keuze van een HR-applicatie gaat het om een brede HR-oplossing, die de veranderende bedrijfsprocessen nu en in de toekomst kan ondersteunen.”

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl