De werkgelegenheid in de Nederlandse industrie steeg in september 2017 voor de eenendertigste opeenvolgende maand. Dit is de langste ononderbroken periode van uitbreiding van de personeelsbestanden bij producenten, sinds het begin van de meting.Afbeeldingsresultaat voor industrie

De inkoopmanagersindex, NEVI PMI®, steeg in september naar 60.0 en markeerde daarmee de op één na grootste groei sinds maart 2000. De index geeft een beeld van de Nederlandse industrie, maar óók van de gehele Nederlandse economie, die er zeer gezond bijstaat.

Meer vraag, hogere productie
Nederlandse productiebedrijven draaien overuren, omdat de vraag hoog is. De groei van de productieomvang kwam in de buurt van het recordniveau van april 2000.

Het aantal orders dat door de Nederlandse producenten werd ontvangen, steeg in september voor de negentiende maand op rij. De stijging was opnieuw aanzienlijk, al was deze minder groot dan in augustus toen het hoogste niveau in vierenveertig maanden werd bereikt.

Werkgelegenheid blijft maar stijgen
De werkgelegenheid in de Nederlandse industrie steeg in september voor de eenendertigste opeenvolgende maand. Dit is de langste ononderbroken periode van uitbreiding van de personeelsbestanden sinds het begin van het onderzoek.

De groei van de personeelsbestanden was bovendien de op één na grootste sinds het begin van dit onderzoek (het hoogste niveau was in februari 2011). Professor dr. Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, verwacht dat de groei doorzet. Dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid en de overheidsfinanciën.

Vraag naar personeel houdt aan
De Nederlandse industrie draait geweldig, constateert Van Weele. “Zowel de vraag uit het buitenland als het binnenland zorgt voor een volle pijplijn, bij een vol bezette productie capaciteit.”

De industrie komt op dit moment dan ook mensen en materialen tekort. Dat kan op termijn leiden tot kostenstijgingen, waardoor de vraag gaat afvlakken. “Maar zover is het nog niet”, stelt Van Weele. “Voorlopig blijft de vraag naar grondstoffen en naar gekwalificeerd personeel oplopen.”

 

Bron: Personeelsnet