De omvang van de Nederlandse economie (bbp) per hoofd van de bevolking lag vorig jaar 28 procent boven het EU-gemiddelde. Daarmee staat Nederland op een gedeelde derde plek van meest welvarende landen binnen de Europese Unie. 

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat.

De lijst wordt al jaren aangevoerd door Luxemburg. Daar was het bbp in 2015 per hoofd van de bevolking 164 procent hoger dan het EU-gemiddelde. Dat heeft er vooral mee te maken dat veel mensen wel in het land werken, maar daar niet wonen, meldt Eurostat.

Ierland eindigt op een tweede plek, met 77 procent boven het gemiddelde. Nederland moet, anders dan eerdere jaren, de derde plek delen met Oostenrijk. Beide landen hebben een bbp per hoofd van de bevolking dat 28 procent boven het gemiddelde ligt.

Wanneer ook Europese landen die niet tot de EU behoren worden meegerekend, staan Noorwegen en Zwitserland boven Nederland. Daar ligt het bbp per hoofd op respectievelijk 60 en 62 procent boven het EU-gemiddelde.

Van de achtentwintig EU-landen hebben er elf een bbp per hoofd van boven het EU-gemiddelde. Zeventien landen zitten eronder. Bulgarije is het minst welvarende land. Daar hebben bewoners 53 procent minder te besteden dan de gemiddelde EU-bewoner.

 

Bron: NU.nl