Ruim een kwart (27%) van de Nederlandse werknemers is actief op zoek naar een nieuwe baan. Dat is de helft minder dan werkgevers denken. Bijna twee derde van de werknemers vindt dat baanzekerheid niet meer bestaat, maar een zelfde deel voelt zich nog wel loyaal naar hun werkgever.

Dat blijkt uit het onderzoek The Evolution of Work™ van het ADP Research Institute, een mondiaal onderzoek naar werktrends onder meer dan 2.000 werkgevers en werknemers in 13 landen.

Werkgever onderschat loyaliteit werknemers
Nederlandse werkgevers overschatten sterk hoeveel van hun medewerkers actief op zoek zijn naar een baan. In werkelijkheid zoekt ruim een kwart (27%) van de Nederlandse werknemers actief naar een nieuwe baan, terwijl werkgevers denken dat bijna de helft van hun personeel actief op zoek is (46%). Binnen Europa is de kloof tussen medewerkers en werknemers op dit gebied het grootst in Nederland.

“Nederlandse werkgevers onderschatten de loyaliteit van hun werknemers, dat is op zich geen slecht teken want dit zorgt er ook voor dat ze bereid zijn om meer te investeren in het behouden van personeel” zegt Martijn Brand, Algemeen Directeur bij ADP Nederland. Ondanks dat een kwart van de werknemers rond kijkt, blijven Nederlandse werknemers gemiddeld toch 8,3 jaar bij hun werkgever. Samen met Duitse werknemers scoren Nederlanders qua loyaliteit het hoogst (67% resp. 63%).

Loon is niet de belangrijkste drijfveer
Dat meer loon niet altijd de belangrijkste drijfveer is om van baan te wisselen, blijkt uit de economische rapporten van ADP over werk en lonen. “Onze onderzoeken laten zien dat werknemers steeds sneller op zoek gaan naar een nieuwe baan als werkgevers niet tegemoet komen aan hun wensen en behoeften”, zegt Jan Siegmund, Chief Financial Officer bij ADP.

Werkgevers wereldwijd overschatten de kracht van loonsverhoging op het vasthouden van personeel. Alleen in India, Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk correspondeert de schatting van werkgevers met die van hun werknemers. Gemiddeld zijn werknemers bereid van baan te veranderen als hun loon daardoor 15% stijgt en kijken in het algemeen naar banen binnen hun vakgebied, branche en locatie. In Nederland vormen werktijden, het werk zelf en flexibiliteit de drie belangrijkste factoren voor de keuze van een baan.

Europese werknemer loyaler
Het behouden van toptalent is een steeds grotere uitdaging voor werkgevers. Terwijl werkgevers zich op allerlei manieren inspannen om een goede werkgever te zijn, zien medewerkers onder andere dankzij social media dagelijks nieuwe baanmogelijkheden voorbij komen.

De neiging om van baan te wisselen is kleiner onder Europese werknemers dan onder werknemers elders in de wereld. Alleen in China zijn werknemers nog loyaler naar hun werkgever. Europese werknemers staan wel open voor verandering. Bijna twee derde (64%) vindt dat zoiets als baanzekerheid niet meer bestaat bijna de helft (47%) vindt dat werknemers standaard hun ogen zouden moeten openhouden voor nieuwe kansen.

 

Bron: Personeelsnet