Vandaag is het ‘e-mailloze’ vrijdag. De stortvloed aan e-mails moet maar eens over zijn.

Niet e-mailen vandaag…

Als u dit bericht via een link in een e-mail leest, dan bent u af. Vandaag  is namelijk uitgeroepen tot e-mailloze vrijdag, stelt het NBPO, Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO).

De NBPO roept tijdens de internationale e-mailloze vrijdag iedereen op het eigen e-mailgedrag onder de loep te nemen en daarmee werkstress bij anderen en zichzelf te verlagen. Het aantal e-mails is nog steeds enorm ondanks de toename van social media en andere communicatiemiddelen.

Meer stress door e-mail

In combinatie met andere stressfactoren kan dit leiden tot een structurele stresssituatie, met verzuim tot gevolg. Het beter hanteren van e-mailprogramma’s en het leren beheersen van de werkvoorraad kan dit voorkomen. E-mailloze vrijdag zorgt voor bewustwording van het probleem, stelt de belangenvereniging voor professional organizers.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat e-mail de grootste onderbreker van onze werkdag is. Vaak is men hierdoor met drie dingen tegelijk bezig ben. En veel mensen hebben moeite met hun concentratie. Een derde van de werknemers is een kwart van de werktijd bezig met e-mail. Mailboxen worden zeer regelmatig gecheckt: 35 procent van de mensen kijkt 4 á 10 maal per dag en 30 procent zelfs nog vaker. Toch blijven er veel berichten in de inbox staan: bij 27 procent staan er meer dan 100 berichten in de inbox en bij 13 procent zelfs meer dan 1000.

 

Bron: PW De Gids