De aanstaande regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie wil flexwerk duurder en vast aantrekkelijker maken. Het wordt payrollers moeilijker gemaakt, uitzendkrachten moet meer sociale zekerheid krijgen en er komt een minimumuurtarief voor zzp’ers.
Payrollmarkt aan banden
Het nieuwe kabinet wil de ‘doorgeslagen flex’ aanpakken door onder meer payrolling aan banden te leggen, zo meldt het FD. De mogelijkheden voor payrolling zouden worden beperkt en het inhuren van personeel via payrollconstructies zou minder aantrekkelijk worden gemaakt. Welke concrete maatregelen het kabinet hiervoor zal nemen is nog niet bekend.
Meer rechten uitzendkrachten
Ook meldt het FD dat het nieuwe kabinet uitzendkrachten meer rechten wil geven op het gebied van sociale zekerheid. Dit zou uitzendkrachten duurder maken voor inlenende bedrijven. Wat dit precies inhoudt, is ook nog niet duidelijk.
Wet DBA van tafel
De Wet DBA gaat op de schop. In plaats van de onwerkbare modelcontracten komt er een ‘opdrachtgeversverklaring’. Die zou wel duidelijkheid en zekerheid vooraf moeten bieden over de inhuur van zzp’ers. Deze opdrachtgeversverklaring moeten opdrachtgevers in een webmodule online kunnen invullen.
Daarnaast zegt het nieuwe kabinet dat de term ‘gezagsverhouding’ zal worden verduidelijkt in de wet. Ook dit moet opdrachtgevers meer zekerheid bieden bij het inhuren van zzp’ers. Het aanstaande kabinet belooft in het eerste jaar na de invoering van de opdrachtgeversverklaring terughoudend te zijn met controles en het uitdelen van boetes.
Minimumuurtarief zzp’ers
Het aanstaande kabinet wil een minimumuurtarief voor zzp’ers invoeren. Dit minimumuurtarief zal tussen de 15 en 18 euro liggen. Wie minder verdient, wordt niet meer als zelfstandige beschouwd. En dat heeft tot gevolg dat de Belastingdienst de arbeidsrelatie als een dienstverband aan zal merken. En dus wordt de opdrachtgever feitelijk de werkgever. En die moet dan dus sociale premies afdragen zoals voor andere werknemers.
Dit minimumuurtarief voor zzp’ers is bedoeld om de mensen aan de onderkant van de zzp-markt te beschermen die moeilijk rond kunnen komen als zelfstandige. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld maaltijdbezorgers of schoonmakers.
Ketenbepaling teruggedraaid
Ook wil het nieuwe kabinet het aantrekkelijker maken voor werkgevers om medewerkers vast in dienst te nemen.
Die kortere ketenbepaling uit de Wet Werk en Zekerheid wordt door het nieuwe kabinet weer teruggedraaid. Werkgevers hoeven straks pas weer na drie jaar een vast contract aan te bieden, in plaats van twee jaar. De redenering hierachter is dat werkgevers eerder een aansluitend vast contract aanbieden na drie jaar tijdelijke contracten dan na twee jaar.
Het regeerakkoord met onder meer deze maatregelen zal dinsdag 10 oktober worden gepresenteerd.