De omzet van freelancende jongeren tot 25 jaar is het afgelopen kwartaal met gemiddeld tien procent gestegen, vergeleken met het jaar ervoor. De omzet van 25- tot 34-jarigen met vijftien procent. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van HR-bureau Tentoo, onder meer dan 10.000 freelancers en flexwerkers.

Ook was er deze zomer meer vraag naar jonge freelancers dan vorig jaar: het aantal freelancers onder de 25 steeg maar liefst 34 procent vergeleken met 2016. “We merken dat de vraag naar flexibele krachten eigenlijk alleen maar verder stijgt, zeker naar jongeren. Het zijn immers vaak jongeren die vanwege bijvoorbeeld een studie flexibel inzetbaar zijn”, vertelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. “De verwachting is dat de vraag en omzet ook volgend kwartaal stijgen en dat is goed nieuws voor jongeren, want dit betekent dat er geen tekort zal zijn aan werk.”

Vrouwen halen mannen in

Opvallend is dat de stijging in omzet bij jonge vrouwen tot 25 jaar meer dan twee keer zo hoog was dan de stijging bij mannen tot 25 jaar, namelijk respectievelijk veertien procent en zes procent. En dat terwijl de stijging in het aantal ongeveer gelijk was onder de twee seksen: het aantal freelancende vrouwen onder de 25 steeg afgelopen zomer met 36 procent, het aantal freelancende mannen in dezelfde leeftijdsgroep met 32 procent.

Vaker en langer

Niet alleen het aantal uren dat opdrachtgevers freelancers inzetten, steeg het afgelopen kwartaal vergeleken met het kwartaal het jaar ervoor (zes procent). Ook het aantal freelancers per opdrachtgever (acht procent) en de hoeveelheid geld die opdrachtgevers uitgaven per freelancer (acht procent) stegen. “Opdrachtgevers zijn freelancers dus vaker en langer in gaan zetten. Opdrachtgevers staan steeds positiever tegenover een flexibele schil, en dat is een goede zaak voor zowel opdrachtgever als freelancer.” aldus Den Ronden.

 

Bron: AllesOverHR / Tentoo