Het aantal online vacatures is het afgelopen kwartaal met bijna een kwart (24%) toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Jobfeed, de big data tool voor vacatures van Textkernel, telde in het afgelopen kwartaal van dit jaar 577.649 unieke online vacatures. Dat betekent dat het aantal vacatures in het tweede kwartaal met 24% is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Noord-Brabant loopt in

De provincies Noord- en Zuid-Holland hebben nog altijd de meeste vacatures, met een marktaandeel van resp. 18,6% en 19,3%. Maar de provincie Noord-Brabant loopt in op de randstad. Het verschil tussen Noord-Holland en Noord-Brabant wordt zelfs al zes kwartalen op rij kleiner. Was het verschil in marktaandeel in Q1 2016 nog 3,1%, in Q2 2017 is dat teruggelopen tot 1,3%.

Meer groei in vacatures lager opgeleiden

Het aantal vacatures voor lager opgeleiden groeit ook in het tweede kwartaal van 2017 harder dan het aantal vacatures voor hoger opgeleiden. In bijna 60% (58,5%) van het totaal aantal vacatures wordt gevraagd om een opleiding op mbo-niveau of lager. Het aantal vacatures voor hoger opgeleiden groeit overigens ook, maar minder hard dan het aantal vacatures voor lager opgeleiden. Die trend is al sinds het eerste kwartaal van 2015 te zien.

Top-5 beroepen

Een op de tien online vacatures is een ict-vacature (10,4%). In dezelfde periode vorig jaar was dat percentage 11,4%. Nu het weer beter gaat met de economie trekt ook de vraag in andere beroepsklassen aan. Daardoor daalt het aandeel ict-vacatures in het totaal aantal vacatures. Het aantal online vacatures groeit het hardst in de beroepsklasse Inkoop en magazijnbeheer (+1% marktaandeel).

De top-5 meest gevraagde beroepen het afgelopen kwartaal zijn:

 1. Medewerker klantenservice
 2. Productiemedewerker
 3. Reparatie- en onderhoudsmonteur
 4. Magazijnmedewerker
 5. Assistent accountant

Top-5 intermediairs

De vijf intermediairs die de meeste fulltime vacatures online hebben geplaatst zijn achtereenvolgens:

 1. Randstad
 2. Young Capital
 3. Tempo-Team
 4. Olympia
 5. Start People

Top-5 werkgevers

De 5 werkgevers met de meeste fulltime vacatures zijn:

 1. Engie
 2. Philips
 3. ASML
 4. Ministerie van Defensie
 5. Rabobank

 

Bron: Textkernel / https://www.flexmarkt.nl