In de strijd om schaars technisch talent mengen zich nu ook supermarkten. Jumbo opent op het hoofdkantoor in Veghel een techcampus die plaats moet bieden aan tweehonderd mensen.

Ook supermarkten azen nu op technisch talent

Jumbo wil online de grootste speler worden in het Nederlandse supermarktlandschap. Om die ambitie waar te kunnen maken, gaat het concern stevig investeren. Het bedrijf moet op zoek naar technisch talent.

Ruimte voor investeringen

Anders dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, waar webwinkelreus Amazon onlangs supermarktketen Whole Foods inlijfde, denkt Van Veen niet dat Jumbo een strategische partner nodig heeft om verder te groeien en heeft het bedrijf voldoende financiële ruimte voor verdere investeringen.

Digitale toptalenten

De Jumbo Tech Campus moet een ‘moderne werk- en leeromgeving’ worden die ruimte biedt aan tweehonderd digitale toptalenten. “De ‘place to be’ voor digitale development talenten die graag werken in een commerciële en dynamische omgeving”, aldus Jumbo-ceo Frits van Eerd.

Krapteberoepen

Waar de investeringen geen probleem zijn, kan het vinden van het technisch talent dat wel zijn. Het UWV heeft zeven beroepen aangemerkt als ‘krapteberoepen’ waar vacatures niet makkelijk worden ingevuld. Het gaat dan vooral om beroepen in de techniek en ICT. “Het is de verwachting dat bedrijven ook de komende jaren moeite zullen hebben om personeel te vinden. Nu de economie groeit, neemt het aantal vacatures toe. Ook gaat door de vergrijzing veel ervaren personeel met pensioen. Vaak is de instroom uit het onderwijs onvoldoende om deze mensen te vervangen”, aldus UWV.

Tekort aan arbeidskrachten

Het Nederlandse bedrijfsleven heeft steeds meer moeite met het vinden van geschikte arbeidskrachten, zo blijkt uit onderzoek van het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW. De zakelijke dienstverlening heeft het meeste last van een tekort aan arbeidskrachten. Ook in de sector informatie en communicatie, met name de IT-bedrijven, en de bouwsector speelt het probleem van een personeelstekort.

 

Bron: PW