Modern leiderschap draait om een sociaal contract, zegt Elly Ploumen, group HR-director van Achmea. “Het is een illusie dat je werknemers aan een touwtje hebt.” Ploumen: ‘Leiderschap door sociaal contract’

Als leider kún je niet de wijsheid in pacht hebben, vindt Elly Ploumen, Group HR-director van Achmea. “Dat moet je ook niet willen. Daarvoor verandert de wereld te snel. Waar je als leider wel ijzersterk in moet zijn: het zien en aanwakkeren van de talenten van je medewerkers.” Volgens haar is de leider van nu geen directeur op het pluche, maar een talentcoach. Eentje die de koers en de kaders bepaalt en daarna loslaat.

Dit zegt Ploumen op amweb.nl, het platform voor professionals in de financiële dienstverlening.  In deze branche barst het van wetten, regels, compliance en toezichthouders. “Hartstikke belangrijk allemaal”, zegt Ploumen. “Maar leiderschap gaat al lang niet meer over instructies over wie wat moet doen en hoe. In deze tijd is het vooral een kwestie van de kaders aangeven. Daarbínnen kunnen medewerkers hun talenten de vrije loop laten. Dan appelleer je aan hun kennis, hun talent en enthousiasme. Dat leidt tot een grotere betrokkenheid en een goede dienstverlening aan klanten.”

Lerend vermogen van de organisatie

“Vaak wordt gezegd: ‘je moet er wel de juiste mensen voor hebben’. Dat klopt. Voor mij zijn dat niet per definitie de mensen met de meeste diploma’s. De juiste mensen zijn voor mij competente personen met de wil om zich steeds weer te ontwikkelen. Als je zulke mensen in huis hebt, is het lerend vermogen van je onderneming ongekend.”

Leren maakt zowel je organisatie als je medewerkers flexibel, stelt Ploumen.”Wie opleidingen faciliteert, belijdt goed werkgeverschap en wie opleidingen volgt, staat sterk op de arbeidsmarkt.”

‘Geen touwtje’ maar sociaal contract

Bang dat werknemers dan weglopen naar de concurrent is Ploumen niet. “Met genoeg uitdaging en vrijheid blijven ze juist bij je. Het is een illusie dat je mensen aan een touwtje hebt. Dat je met formele arbeidscontracten mensen voor jaren aan je bindt. Zo werkt dat niet. En salaris alleen is al lang geen motief meer voor mensen om te blijven. Modern leiderschap heeft vooral te maken met een ‘sociaal contract’. Met waardering tonen, kansen bieden en ruimte geven om jezelf te ontwikkelen en te experimenteren. Die factoren maken je als werkgever aantrekkelijk. En de wederkerigheid doet je onderneming goed. Jij helpt je medewerker bij zijn ontwikkeling, de medewerker draagt met zijn talent bij aan het succes van het bedrijf.”

Leiderschap en bedrijfscultuur

Modern leiderschap heeft ook direct invloed op de bedrijfscultuur in organisaties. “Die is meer en meer informeel. Deuren staan open, drempels zijn laag om zaken bespreekbaar te maken. Dat scheelt heel veel formeel overleg. Moderne leiders vertoeven ook merendeels in de directe nabijheid van hun medewerkers. Dáár zit immers de kennis, het specialisme.”

Fouten mogen maken is een must, vindt Ploumen. “In een onderneming waarin mensen zelf de kaders kunnen invullen, zeg je tevens: ‘Het is oké om te experimenteren’. Fouten maken mag, want als we hetzelfde blijven doen, komen we nergens. Als we maar van onze fouten leren, zodat het een volgende keer goed gaat’.

“Mijn eigen leiderschap? Ik schep kaders, bijvoorbeeld voor de nabije toekomst. Ik vraag mensen hoe zij met hun expertise of jaarproject invulling kunnen geven aan 2020. Aan hoe Achmea er dan als werkgever uitziet. Mijn credo is: ‘Wie het weet, mag het zeggen. Wie het kan, mag het doen’. Dat levert betrokkenheid en werkplezier op. En we leren er ongelooflijk veel van.”

 

Bron: amweb