Met een gemiddelde stijging van 2,68 procent, zijn in maart de hoogste loonafspraken gemaakt sinds het dieptepunt van de kredietcrisis die plaatsvond begin 2009. De trend van oplopende cao-afspraken wordt met dit maandgemiddelde voortgezet.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, die betrokken is bij het merendeel van alle 850 Nederlandse cao’s.

Nieuwe cao’s
In 2018 lopen in totaal 374 cao’s af voor 2,2 miljoen werknemers. In het eerste kwartaal werden daarvan 52 cao’s vernieuwd voor 220.000 werknemers. Het tempo waarin cao’s vernieuwd worden ligt iets hoger dan in andere jaren. Er kwamen in maart 10 nieuwe cao’s tot stand.

Een loonstijging gaat vaak gepaard met afspraken over ruimere werktijden om de productiviteit te verhogen. Ook worden loonstijgingen die in de cao’s zijn afgesproken steeds ruimer.

Meeste cao-lonen stijgen met 2 procent
Een kwart van alle 52 akkoorden afgesloten in 2018 heeft een loonstijgingspercentage van 2 procent. De gemiddelde contractloonstijging voor alle akkoorden in 2018 bedraagt 2,12 procent.

In de publieke sector is er een relatief hoge contractloonstijging. De vijf nieuwe akkoorden in deze sector hebben een gemiddeld contractloonstijging van 2,6 procent.

Bron: AWVN