Digitalisering is juist heel goed voor de arbeidsmarkt. Zeker als robots samenwerken met mensen. Voorbeelden daarvan is het project HUBOT, een soort uitzendbureau voor mensen én robots. En het online platform Cubigo, dat het vele werk in de zorg verlicht.
HUBOT uitzendbureau
HUBOT is een als uitzendbureau ingerichte expositie die vanaf 21 oktober te zien zal zijn in de MediaMarkt in Eindhoven in het kader van de Dutch Design Week. Hier zullen 16 beroepen te zien zijn waarbij mens en robot samenwerken. Bijvoorbeeld een verhuizer met een robotpak (exoskelet) die het werk lichter maakt, waardoor ook mensen met een lichamelijke beperking dit zware werk kunnen doen. Of een fysiotherapeut die naast zijn eigen handen masseert met vier robotarmen.
Doel is laten zien dat robots mensen niet hoeven te verdringen op de arbeidsmarkt, maar dat samenwerking tussen mens en robot er juist toe leidt dat mensen beter gaan functioneren.
Robotisering positief
HUBOT is een gezamenlijk initiatief van Next Nature Network, de gemeente Eindhoven en Start Foundation. HUBOT maakt deel uit van Empowered by Robots, een project dat vorig jaar is gestart om het negatieve beeld van robotisering wil wegnemen. De initiatiefnemers willen naar eigen zeggen de aandacht vestigen op de kansen en voordelen die technologische ontwikkelingen bieden voor de arbeidsmarkt.
Cubigo: digitalisering in de zorg
Een andere sector waar robotisering een steeds belangrijkere rol gaat spelen is de zorg. Zeker gezien de vergrijzing zal het beschikbare personeel niet voldoende zijn om aan de grote zorgvraag in de nabije toekomst te voldoen. De gezondheidszorg doet er dan ook goed aan de mogelijke robotisering te omarmen.
Pionier op dit gebied is IT-ondernemer Geert Houben, de bedenker van Cubigo, een online platform voor de ouderenzorg. Cubigo biedt gebruiksvriendelijke tablettoepassingen zoals videocommunicatie met de arts, bestellen van maaltijden of taxi tot het op afstand delen van bloeddrukwaarden met medisch personeel. Het systeem wordt inmiddels ook in Nederland gebruikt. Volgens Houben zullen digitale technologieën niet ten koste gaan van het menselijke aspect in de gezondheidszorg. “Een koude robot zal nooit de plaats innemen van de warme handen van een verpleegkundige. Dankzij die digitale technologie krijg je wel efficiencywinst.” Door minder handmatige (administratieve) handelingen zou juist meer tijd vrijkomen voor het menselijk contact.
Geert Houben houdt naar aanleiding van 25 jaar Randstad Medical op 19 oktober een seminar over digitalisering in de zorg.
HOBIJ: mix van mens en robot
HOBIJ in Veghel haalde vorig jaar het nieuws door als eerste uitzendbureau in Nederland robots als uitzendkrachten in te zetten voor productie en logistiek werk. HOBIJ heeft voor de robots een exclusieve samenwerking met Smart Robotics, een start-up in Eindhoven. Smart Robotics programmeert de robots, HOBIJ levert getrainde operators, plus service en onderhoud. CEO Han van Horen zei bij de introductie hiervan destijds: ‘Robots zijn ideaal voor het saaie, repeterende werk, zeker als dat ook nog eens zwaar is. Een voordeel is de constante kwaliteit van de output. Over de keuze tussen een menselijke uitzendkracht en een robot als uitzendkracht zei Van Horen: “Of een robot goedkoper is dan een medewerker hangt af van veel factoren. Het tarief is vergelijkbaar; alles draait om een slimme inzet op de juiste posities. Een robot, die drie ploegendiensten achter elkaar draait, vervangt in één keer drie mensen. Dan realiseer je pas echt stevige besparingen.’
Goed voor Europa
Over eventuele negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid zei Van Horen destijds: “Voor Europa zie ik robotisering als een positieve ontwikkeling. Werk dat anders zou verdwijnen naar lagelonenlanden kunnen we op deze manier mogelijk hier houden. Dat versterkt onze economie en levert weer extra banen op. Natuurlijk laten robots ook banen verdwijnen, maar dan hebben we het vooral over het saaie en fysiek zware werk. Voor mensen blijft het zinvollere werk over.”