Bijna een op de drie werknemers in de banksector zullen binnen vijf jaar hun baan zijn kwijtgeraakt aan technologische ontwikkelingen, zoals artificial intelligence en robots. En dan zullen met name ondersteunende backofficediensten snel worden geautomatiseerd, is de verwachting.

Dat is de voorspelling van voormalig ceo van Citigroup Vikram Pandit in een interview met de Independent. Voor Europa alleen al zou dit betekenen dat een miljoen mensen hun baan verliezen. In De Verenigde Staten zouden 770.000 bankmedewerkers hun baan kwijtraken.

Lees ook: AI en robotisering al onderdeel van HR-plannen

Artificial intelligence
Volgens Pandit, die tot 2012 aan het roer stond bij de Amerikaanse bank en deze door de crisis leidde, worden werkprocessen door robotisering en artificial intelligence eenvoudiger. Hierdoor zullen deze op een andere manier worden ingericht. Dit hangt samen met het feit dat computers zichzelf dingen kunnen aanleren.

De stellingname van Pandit sluit aan bij een rapport van Citigroup van vorig jaar, waarin de bank echter nog verwachtte dat de banen binnen tien jaar verloren zouden gaan. De tijdslijn die de voormalige ceo nu ziet, is dus een stuk agressiever.

Samenwerken met robots
Deze trend staat niet op zich, hoewel robots voornamelijk ook zullen worden gaan ingezet om sámen te werken met mensen. Zoals Yumi’s, verplaatsbare robots die met elkaar, maar ook met mensen kunnen samenwerken. Hierdoor kunnen robots taken overnemen die mensen zelf liever niet doen, zoals schoonmaakwerkzaamheden. Of het draaien van nachtdiensten en werk in het weekend.

Lees ook: Recruiters, zorg dat technologie je baan niet overbodig maakt

 

Bron: OvereHRM