Door de robotisering zullen in Nederland 1,3 miljoen banen verdwijnen, maar daar komen 1,4 miljoen andere banen voor in de plaats. Dat stelt adviesbureau McKinsey in een vandaag gepubliceerd onderzoek. Concurrentie op de arbeidsmarkt.

In het ’basisscenario’ dat McKinsey schetst voor 2030, groeit de economie jaarlijks met 1,9% als gevolg van de robotisering. Het adviesbureau heeft ook een doemscenario uitgerekend, waarin de werkgelegenheid 8,6% krimpt.

In het ideale scenario groeit de economie met 3,3% dankzij robots, en groeit de werkgelegenheid met 5,8%.

Vooral de banen van laag- en middelbaar opgeleiden kunnen door robots worden gedaan, zegt McKinsey-onderzoeker Johanna Hirscher. Maar ook 30% van de hoogopgeleiden heeft een baan die relatief eenvoudig te automatiseren is.

Volgens het adviesbureau lopen de banen vrachtwagenchauffeurs, koks, administratief medewerkers en caissières het meeste gevaar vanwege de robotisering. Liefst 50.000 tot 70.000 vrachtwagenchauffeurs raken tussen nu en 2030 hun baan kwijt aan een zelfrijdende truck. Saillant detail: nu nog hebben transportbedrijven een tekort aan chauffeurs.

Hirscher is positief over het omvormen van de Nederlandse arbeidsmarkt. „Op veel vlakken, zoals digitale vaardigheden, horen we bij de top van de wereld.” Een deel van de digitale werkers moeten volgens haar wel uit het buitenland komen.

 

Bron: Telegraaf.nl