Als partners allebei parttime gaan werken, is dit financieel vaak gunstiger dan wanneer alleen de minstverdienende partner hiervoor kiest. Met een nieuwe rekentool van Nibud kunnen werknemers de gevolgen van meer of minder uren werken in kaart brengen. Afbeeldingsresultaat voor parttime werken

Bij veel werkende stellen met jonge kinderen blijft de één fulltime werken en werkt de ander parttime of niet. Toch zouden deze stellen volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vaak meer geld overhouden als beide partners minder gaan werken. Dit komt onder andere doordat de minstverdienende partner een hogere algemene heffingskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting krijgt. Op dit moment kiest maar 8% van de stellen voor deze constructie.

Rekentool brengt gevolgen van wijziging arbeidsduur in kaart

Met de rekentool WerkZorgBerekenaar, die Nibud samen met Women Inc. heeft gelanceerd, kunnen stellen berekenen wat de gevolgen zijn als zij hun arbeidsduur aanpassen (tool) en bijvoorbeeld allebei parttime gaan werken. De rekentool gaat uit van het verzamelinkomen en laat het effect van de verschillende heffingskortingen zien. Zo kunnen werknemers een bewustere afweging maken over de verdeling van werk en zorg.
Demissionair minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is blij met de rekentool. Volgens de minister maken veel ouders een keuze op basis van onvolledige informatie. De WerkZorgBerekenaar moet meer inzicht geven.

 

Bron: https://www.rendement.nl/