Minder dan een kwart van de Nederlanders denkt dat de Wet Werk en Zekerheid ervoor zorgt dat werknemers minder snel ontslagen worden en dat de positie van flexwerkers verbetert.

Slechts 22 procent werknemers: WWZ creëert baanzekerheidDat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo. Ook vinden de respondenten de nieuwe wetgeving weinig duidelijk en transparant.

Onduidelijk en niet transparant

Slechts 22 procent van de Nederlanders vindt de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) transparant en duidelijk. Daarmee is er dus niet alleen veel onduidelijkheid over de wet DBA en de modelcontracten die de VAR vervingen, maar roept ook deze wetswijziging veel vragen op.

Ook vindt slechts 22 procent van de respondenten dat de WWZ goed uitpakt voor flexwerkers, terwijl de wetgeving juist bedoeld is om de positie van deze groep te versterken.

Financiële risico’s

De WWZ moet dan ook nodig op de schop, stelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. ‘De WWZ is een van de redenen dat werkgevers op dit moment weinig nieuwe werknemers aannemen, omdat de financiële risico’s te veel bij de werkgever komen te liggen bij een langdurig dienstverband.’

Een ander doel van de wijziging van het ontslagrecht was de kosten van ontslag te verlagen. Deze doelstelling van de Wwz lijkt wel te zijn gehaald.

Tussentijds opzeggen

Den Ronden ziet een oplossing voor de WWZ-problematiek en laat zich op dat vlak inspireren door onze zuiderburen. ‘In België kunnen werkgevers vaste contracten wél tussentijds opzeggen. Een Belgische werkgever geeft de werknemer vaak een termijn van ongeveer zes maanden waarin de medewerker de kans krijgt om een nieuwe baan te vinden. Hierna wordt het contract beëindigd. Waarom zouden we dat niet ook in Nederland invoeren?’

 

Bron: PW De Gids