Werken hoeft in veel gevallen al lang niet meer te gebeuren op een vaste werkplek. Maar hoe krijg je de werknemers zo ver dat ze gebruik maken van de mogelijkheden van werken op afstand? Het Amsterdamse techbedrijf Bynder laat een week lang geen personeel toe op kantoor.

Sluit het personeel eens een tijdje buiten

Chris Hall, oprichter en ceo van Bynder: “Het idee voor de remote werkweek is ontstaan toen we ons beleid voor onbeperkt verlof evalueerden. Tijdens de zomermaanden wil niemand voortdurend op kantoor zitten. Dat komt de creativiteit en productiviteit niet ten goede. Maar voor veel mensen is het toch een grote stap om thuis of op een andere locatie te werken. Terwijl je met de juiste tools eigenlijk overal aan de slag kan.”

Bynder wil de medewerkers daarom stimuleren om nieuwe werkplekken te ontdekken, zegt Hall. “Dat hoeft echt niet perse thuis te zijn: ik reis de hele wereld over en red me prima vanuit hotelkamers en koffiebarretjes. Er is bijna overal wifi, dan kom je een heel eind.”

Werken op een hagelwit strand

Bynder roept andere bedrijven op om vrijdag 4 augustus ook voor een dag de deuren te sluiten. “We willen werknemers en managers een steuntje in de rug geven,” stelt Hall. “Natuurlijk zal niet iedereen gelijk voor een week gaan, maar een dag lijkt haalbaar. Als veel bedrijven meedoen wordt het misschien wel een jaarlijks fenomeen. Ik vind het een vrolijke gedachte dat straks iedereen vanaf een inspirerende plek zit te werken. Zelf geef ik het goede voorbeeld: ik klok de komende weken in vanaf een hagelwit strand in Azië.”

Werken op afstand

Wisse Dielesen, business analist bij Bynder: “Soms ben je toch bang dat je manager of team denkt dat je minder productief of betrokken bent als je niet op kantoor aanwezig bent. Het is typisch Bynder om ons op deze manier het vertrouwen te geven om gewoon te werken waar je wilt. Ik weet nog niet waar ik ga zitten, misschien ga ik wel een weekje naar Frankrijk. Dan kan ik overdag geconcentreerd werken en geniet ik ’s avonds van de mooie uitzichten en het goede eten.”

Personeel verrassen

Bynder voerde eerder al de onbeperkt verlofregeling in. “Dit idee komt uit dezelfde gedachte voort,” zegt Kristel Moedt, people & talent director bij Bynder. “Thuiswerken is natuurlijk niet nieuw, maar van ons hoeven de mensen niet perse thuis te werken. We willen dat ze werken vanaf een locatie waar ze voldoende ontspannen, dat kan het strand of het zwembad zijn. Dat klinkt misschien onorthodox, maar we houden ervan om ons personeel af en toe te verrassen.”

 

Bron: PW