Hoewel het aantal vacatures sterk groeit, heeft de helft van de sollicitanten nog steeds het gevoel van de crisis. Werkzoekenden hebben weinig idee hoe de arbeidsmarkt ervoor staat en welke positie zij daarin innemen.

Sollicitant kent eigen baankansen niet

Slechts de helft van de werknemers en werkzoekenden is positief over zijn eigen kansen op de arbeidsmarkt. Dat is gek, want de arbeidsmarkt is al geruime kwartalen aan het stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Pagegroup naar het vertrouwen van werknemers in de eigen baankansen en de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarkt gaat sterk vooruit

De internationale HR-dienstverlener zette dit vertrouwen af tegen de werkelijke cijfers over de arbeidsmarkt. En die zijn gunstig gestemd. Volgens onderzoek van het CBS nam het aantal werklozen in Nederland de afgelopen maanden gemiddeld namelijk met 13.000 mensen per maand af. Er kwamen vooral meer jongeren de arbeidsmarkt op. Onder 45-plussers, de groep die de afgelopen jaren het lastigst aan een nieuwe baan kwam, daalde het aantal werkzoekenden het sterkst. Het totale aantal werkzoekenden in Nederland staat op dit moment op 510.000, wat neerkomt op 5,7 procent van de beroepsbevolking.

Een andere belangrijke voorspeller van een aantrekkende arbeidsmarkt is een groeiend aantal openstaande vacatures. Volgens het CBS stonden er in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 155.000 vacatures open, tegenover 130.000 een jaar eerder.

De aantrekkende arbeidsmarkt in Nederland staat niet op zichzelf. In de gehele Europese Unie neemt het aantal banen toe. Sinds het dieptepunt van de crisis, in de zomer van 2013, zijn er volgens de laatste cijfers van de Europese Commissie inmiddels weer 7,9 miljoen arbeidsplaatsen bijgekomen. Met 223 miljoen werkende Europeanen is het totale aantal banen weer op hetzelfde niveau als voor de economische crisis.

Ontslagrondes uitgebreid in de media

Waar komt die mismatch tussen vertrouwen en werkelijkheid dan vandaan? Volgens Joost Fortuin, directeur van Page Personnel Nederland, ligt dat aan de berichtgeving in de media over economische en arbeidsmarktgerelateerde zaken. ‘Ontslagrondes bij grote banken als ING en de Rabobank, en de sluiting van winkelketens als V&D en MS Mode worden breed uitgemeten in de media. En dat is wat de mensen bijblijft.’

Grote behoefte aan talent

Fortuin zelf is een stuk positiever: ‘Wij zien het aantal vacatures enorm toenemen. Kijk bijvoorbeeld naar de bouwsector. Daar was het jarenlang kommer en kwel. Maar dankzij de aantrekkende economie en lage rentestand zit de vastgoedmark enorm in de lift. En dat geldt eveneens voor de meeste andere sectoren. Er is zelfs zoveel vraag naar goede kandidaten, dat er in sommige sector weer een schaarste dreigt te ontstaan, denk aan financials. Op basis van de feiten en cijfers is een groter vertrouwen gerechtvaardigd.’

 

Bron: PW De Gids