Heeft u ‘even geen tijd’ voor duurzame inzetbaarheid omdat u ‘nu even met talentmanagement bezig bent’? Dan doet u iets verkeerd. Leer van de integrale aanpak van DSM.‘Sorry, even geen tijd voor duurzame inzetbaarheid!’

Als het gaat om duurzame inzetbaarheid, is DSM een van de pioniers in ons land. Mensen weten er ondertussen van het belang van duurzame inzet. Nu is het tijd voor de volgende stap: duurzame inzetbaarheid inbedden in de normale werkprocessen. Hoe doet de chemiegigant dit?

DSM begon al in 2013 met een programma om duurzame inzetbaarheid onder de aandacht te brengen. Onderdeel was de voucher van 500 euro voor iedere medewerker. Ze mochten ermee doen wat ze wilden, als het maar hielp om langer, breder of anders inzetbaar te worden.

“Eind vorig jaar was de laatste kans om de voucher in te leveren”, vertelt Jeroen Kluytmans, manager Employability bij DSM Nederland. “De voucher was bedoeld als appetizer, als middel om te laten zien wat er mogelijk is als het gaat om duurzame inzetbaarheid.”

‘Nu even geen tijd!’

Inmiddels is het tijd voor de volgende stap in het bewustwordingsproces. “Wat ons begon op te vallen was dat ‘duurzame inzetbaarheid’ naast de bestaande HR-thema’s kwam te staan. HR-functionarissen zeiden soms dat ze nu geen tijd hadden voor duurzame inzetbaarheid, omdat ze bezig waren met ontwikkelgesprekken of met talent management.

Dat vonden we vreemd. Want deze onderwerpen zijn juist de kern van goed HR-beleid, of anders gezegd: als je het daarover hebt, ben je bezig met duurzame inzetbaarheid.”

Bekijk duurzame inzetbaarheid in samenhang

Daarom wil Kluytmans de term ‘duurzame inzetbaarheid’ zo veel mogelijk vervangen door ‘employability’, een begrip dat al langer in gebruik is bij DSM. “Hoe je het gesprek ook noemt: loopbaan-, ontwikkel-, functionerings-, of opleidingsgesprek, het gaat allemaal over duurzame inzetbaarheid.

En het gaat ook niet zozeer om het gesprek zelf. Het gaat erom dat elke medewerker zich bewust is van de noodzaak om zo nu en dan stil te staan bij zijn eigen inzetbaarheid. Zowel persoonlijk als professioneel. Hoe blijf je voldoende gemotiveerd en fit voor je werk, en daarmee ook productief? En hoe verhoudt zich dat met je persoonlijke leven. Werk en privé zijn een geheel, bespreek dat dan ook liever in samenhang.”

Kijk niet te ver vooruit

En kijk niet te ver vooruit, adviseert Kluytmans. “Iemand die zit met een ziek familielid voor wie hij moet mantelzorgen kan mogelijk tijdelijk even geen aandacht hebben voor of zicht hebben op zijn professionele ontwikkeling over drie jaar. Uit zo’n beschouwing kan ook heel goed komen dat je nu geen grote stap zet, omdat je heel tevreden bent met je huidige carrière en daarin ook goed wordt gewaardeerd. We gaan deze lijn nu verder uitzetten binnen DSM.”

 

Bron: PW De Gids