Het schijnt een trend te zijn: werkgevers die werknemers een genetische test aanbieden. Werkgevers zien er een duidelijke return on investment in, maar er zijn natuurlijk ook bedenkingen, vooral ethische. genetische test toestaan voor werknemers

Steeds meer organisaties bieden werknemers een genetische test aan. Ook grote ondernemingen zoals Visa. En volgens Fortune is het een trend die op termijn weleens mainstream zou kunnen worden.

Vroege signalering

Er bestaan honderden genetische testen, maar in de kern doen ze grotendeels hetzelfde. Kort door de bocht (er zijn veel nuances), signaleren ze veranderingen in het DNA van een individu.

Daardoor kan de gevoeligheid voor een bepaalde ziekte of aanleg al in een vroeg stadium ontdekt worden. Het gaat dan om een verhoogde kans om op termijn bijvoorbeeld hartklachten of een bepaalde kankersoort te ontwikkelen. Een verhoogde kans is overigens niet meer of minder dan wat het zegt: het wil absoluut niet zeggen dat iemand de ziekte ook daadwerkelijk ontwikkelt.

En daar zit ‘m dan meteen de winst. Want wie in een vroeg stadium op de hoogte is van verhoogde risico’s, kan daar specifieke maatregelen bij nemen. Iemand kan bijvoorbeeld beter gaan eten of meer gaan bewegen. Daardoor wordt de kans weer kleiner dat de genetische zwakte zich ook daadwerkelijk tot een ziekte ontwikkelt.

Het is een oude volkswijsheid: hoe eerder je een ziekte ontdekt, hoe meer er aan te doen is. En preventie is dan natuurlijk de allereerste mogelijkheid om iets te doen. Door nieuwe technische mogelijkheden is deze vroegste stap nóg breder bereikbaar geworden.

Stimulans

Bij Bloomberg laten ze een aantal deelnemers van een grootschalig programma aan het woord. Een begeleidende arts zegt: ‘De testresultaten geven inzicht, en de kennis zorgt ervoor dat mensen het heft in eigen handen gaan nemen. Ze hebben begrip van de situatie, en dus kunnen ze eigen verantwoordelijkheid nemen.’

Een andere begeleider zegt dat de genetische test niet gebruikt wordt als een diagnostisch instrument. ‘In de kern gaat het eigenlijk vooral om engagement. Natuurlijk kunnen mensen hun gedrag aanpassen, maar ik zie het vooral als een mentale steun. Als je weet dat je genetisch gevoeliger bent voor overgewicht, dan kun je ook stoppen met jezelf de schuld te geven. Mensen lopen rond met bergen schaamte, schuld, gebrek aan zelfvertrouwen en lage eigenwaarde. Als mensen zien dat ze er zelf maar een beperkt aandeel in hebben, opent het bewustzijn zich, en kunnen ze zich focussen op een behandelplan.’

Bedenkingen bij DNA-tests

Overigens is niet iedereen laaiend enthousiast over DNA-tests. Zo zijn er vragen over de privacy van mensen: in hoeverre kijken werkgevers en verzekeraars mee met de resultaten, met alle mogelijke gevolgen van dien.

En, meer in het algemeen, is het de vraag wat het met je doet als je weet dat je een verhoogde kans hebt op (noem bijvoorbeeld) darmkanker. Je kunt er rekening mee gaan houden, maar in hoeverre belet het je om vrij en zorgeloos te leven, ook als de aanleg nooit tot ziekte ontwikkelt.

 

 

Bron: Human Resources Today / https://www.xperthractueel.nl/