Het aantal werkgevers dat beleid heeft om werkstress aan te pakken neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van TNO. Tegelijkertijd zijn ook de kosten en de duur van het verzuim door werkstress gestegen. In totaal hebben werknemers in 2016 ruim 7 miljoen dagen verzuimd wegens werkstress. De daarmee gemoeide verzuimkosten voor werkgevers liggen rond de 2 miljard euro.

Het gemiddeld aantal verzuimdagen door werkstress lag in 2007 nog op 24 dagen per uitgevallen werknemer. In 2016 steeg dit naar 30 dagen.

Vandaag start de vierde Week van de Werkstress om aandacht te vragen voor werkstress. Eén op de zeven werknemers heeft last van burn-outklachten en 44 procent van de werknemers geeft aan dat maatregelen tegen werkstress nodig zijn. Door in een vroeg stadium werkstress bespreekbaar te maken en samen naar oplossingen te kijken, kan uitval worden voorkomen.

Van 13 tot en met 16 november organiseren bedrijven door het hele land daarom activiteiten om aandacht te vragen voor werkstress. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trapt de week af met een congres in Den Haag.

Meer dan 200 bedrijven en organisaties doen mee aan de week van de werkstress

In 2014 startte het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een campagne over werkstress met als doel het onderwerp op de agenda te zetten bij werkgevers en werknemers. Meer dan 200 organisaties, waaronder Nationale Nederlanden, Nissan en de Tweede Kamer, organiseren dit jaar in de campagneweek activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten.

Ook gaan werknemers en werkgevers dagelijks in gesprek met verschillende wetenschappers tijdens de dagelijkse Facebook Live en is er de mogelijkheid om je aan te melden voor de Werkstress Whatsapp-service. Van 13 tot en met 16 november worden dagelijks updates met bijzondere initiatieven, tips van experts, nieuws en oplossingen tegen werkstress verstuurd.

 

Bron: AllesOverHR