De komst van buitenlandse bedrijven naar Nederland heeft weer meer banen opgeleverd. Dit is ook te danken aan de groei van deze bedrijven.

Sterke banengroei dankzij buitenlandse bedrijvenIn 2016 konden door nieuwe buitenlandse investeringen ruim elfduizend mensen extra aan het werk, laat het ministerie van Economische Zaken weten. De jaren ervoor waren dat er respectievelijk ruim negenduizend en ruim zesduizend.

Bij elkaar zorgden 350 buitenlandse investeerders het afgelopen jaar voor 11.398 extra banen in Nederland. Samen waren deze bedrijven goed voor 1,74 miljard euro aan investeringen in onze economie.

Hoogopgeleid en digitale wereldtop

Minister Kamp van Economoische Zaken is tevreden over de groei: ‘Deze mooie cijfers bevestigen opnieuw dat Nederland een aantrekkelijk land voor buitenlandse bedrijven is. Onze bevolking is hoogopgeleid, we hebben een uitstekende logistiek en infrastructuur en onze digitale voorzieningen behoren tot de wereldtop. We hebben het internationaal bedrijfsleven dus veel te bieden. Dat blijkt ook uit de meer dan 900.000 arbeidsplaatsen die in ons land afkomstig zijn van buitenlandse bedrijven.’

Productie, hoofdkantoren en servicecentra

Uit cijfers van het Netherlands Foreign Investment Agency blijkt  dat de meeste nieuwe banen in distributiecentra (2.092), in de productie (1.475), op hoofdkantoren (1.218) en in servicecentra (1.097) ontstaan.

Zo maakte Oracle afgelopen jaar bekend dat het bedrijf in Amsterdam een servicecentrum voor clouddiensten opent. Danone bouwt een nieuwe fabriek in Cuijk voor onder andere babyvoeding, de Britse witgoedretailer AO World is gestart met de distributie vanuit Utrecht en de Indiase rijstproducent LT Foods gaat op de Rotterdamse Maasvlakte zilvervliesrijst bewerken en verspreiden.

Meeste extra banen in ICT

De meeste ‘buitenlandse’ banen zijn, net als in 2015, echter gecreëerd door bedrijven uit de Verenigde Staten. Afgelopen jaar ging het om 4.057 banen. Na de VS volgen Groot-Brittannië, China, Japan en Frankrijk.

In de ICT-sector kwamen er in 2016 het meeste banen bij door buitenlandse investeringen, in totaal ging het om 1.460 banen. De lijst van extra banen per sector wordt gevolgd door life sciences & gezondheid (986 banen), transport & logistiek (759 banen) en agri-food (751 banen).

Stijgende lijn

De banenmarkt bevindt zich sowieso in een stijgende lijn. Door de economische groei daalt de werkeloosheid en stijgt het aantal banen. Deze stijging wordt vooral getrokken door de uitzendbranche.

Eenzelfde groei is zichtbaar in het aantal vacatures, dat momenteel de 1 miljoen nadert. Hiermee is het bijna op het topniveau van vlak voor de economische crisis, toen er iets meer dan 1 miljoen vacatures waren.

 

Bron: PW De Gids