De Nederlandse industrie heeft in augustus de sterkste productiegroei doorgemaakt in meer dan zeventien jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

Volgens Nevi nam de productie sinds mei 2000 niet meer zo sterk toe als afgelopen maand. Het aantal nieuwe orders vertoonde de sterkste groei sinds december 2013. Ook de werkgelegenheid ging verder omhoog. Een punt van zorg is dat door de sterk toenemende vraag ook de levertijden hard blijven oplopen.

De zogenoemde inkoopmanagersindex waarmee Nevi de algehele bedrijvigheid in de Nederlandse industrie meet, steeg in augustus naar 59,7. Dat is de hoogste stand sinds februari 2011. Een niveau boven de 50 duidt op groei in de sector. Dat is nu al vijftig maanden op rij het geval.

Opmars euro

De sterke productiegroei is te danken aan zowel een flink gestegen export als een sterke binnenlandse vraag. Daarbij lijkt de Nederlandse industrie nog vrij weinig hinder te ondervinden van de opmars van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Ondanks de sterkere vraag en hogere inkoopkosten bleef de stijging van de verkoopprijzen relatief beperkt. ,,De Nederlandse industrie blijkt buitengewoon concurrerend en prijstechnisch scherp te manoeuvreren”, aldus hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven.

 

Bron: AllesOverHR