In 21 procent van de vacatures die in de eerste helft van 2017 zijn geadverteerd werd naar beheersing van minstens één vreemde taal gevraagd.

Talenkennis vereist voor een op de vijf vacatures

Engelse taalvaardigheden waren een vereiste voor 20% van de vacatures, vooral voor functies binnen klantenservice en IT. Dat blijkt uit een analyse van Walters People. De recruitmentorganisatie baseert zich in deze analyse op cijfers van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt.

Onderhoud en reparaties

Duits, Frans of Spaans is vaak een eis voor vacatures in klantenservice, account management en sales. Ook van projectleiders, administratief medewerkers en transport planners wordt naast beheersing van het Engels vaak kennis van één of meer overige vreemde talen verwacht. Duitse talenkennis wordt vaak geëist voor vacatures op het gebied van technisch onderhoud en reparatie.

Vacatures die Chinees, Portugees of Russisch vereisen, zijn bijna allemaal op het gebied van klantenservice.

Nederlands geen vereiste

Melissa Rutjes, Senior Recruitment Manager bij Walters People, spreekt dagelijks organisaties die op zoek zijn naar meertalig personeel. Rutjes: “Veel bedrijven vestigen hier een shared service center, onder andere vanwege het grote aanbod van meertalige kandidaten in Nederland. Zij zoeken medewerkers die een bepaalde taal vloeiend spreken, het liefst zelfs native speakers. Die staan uitsluitend mensen uit hun eigen land te woord en kunnen zo een hoog niveau van service bieden. Beheersing van de Nederlandse taal is voor de meeste van deze functies niet eens een vereiste.”

 

Bron: PW