Onder invloed van de technologie zullen veel banen waarin repetitieve, handmatige handelingen moeten worden verricht, gaan plaatsmaken voor veelzijdige banen die bovendien veel verandering bieden. Hierbij zullen die werknemers die zich het best aan alle veranderingen op het gebied van leiderschapsrollen weten aan te passen, het meest toekomstbestendig zijn. Gevolg hiervan zou kunnen zijn dat er een tweedeling in de samenleving ontstaat, omdat een hele groep werknemers geen aansluiting zal kunnen vinden.

Voortdurende opleiding en ontwikkeling van vaardigheden spelen in de arbeidsmarkt van de toekomst dan ook een belangrijke rol, aangezien de technologie zich steeds sneller ontwikkelt. Hierdoor zal ook de groei van flexibele deeltijd- en freelancebanen onverminderd doorgaan.

Lees ook: Hays voorspelt robot op de recruitmentmarkt in 2017 

40 procent banen zal verdwijnen
Toch is het moeilijk om te voorspellen wat de banen van de toekomst precies zullen inhouden, zo stelt het Japanse technologieconcern Konica Minolta. Voorheen was technologie vooral een vervanging van de oude manier van werken, maar nu computers de capaciteit ontwikkelen om te leren en te denken, spelen totaal nieuwe prioriteiten en mogelijkheden een rol en zullen er minder mensen nodig zijn om onze wereld draaiende te houden.

40 procent van de huidige banen zal onder invloed van de automatisering dan ook verdwijnen, voorspellen Dr. Carl Frey en Dr. Michael Osborne van de economiefaculteit van de universiteit van Oxford. Een voorspelling die hoogstwaarschijnlijk buitengewoon accuraat zal blijken te zijn. Moeilijker te voorspellen echter is hoe deze veranderingen in de maatschappij en technologie nieuwe redenen voor ons zullen creëren om ‘s ochtend op te staan.

De tien beroepen van de toekomst
De consensus onder experts is dat de banen van morgen niet dezelfde zullen zijn als die van vandaag. Dit zijn de tien beroepen die volgens Konica Minolta in 2050 heel gewoon zullen zijn:

  1. Medisch robotbestuurder

Geavanceerde medische robots zijn al realiteit. Ze voeren operaties met grote precisie uit, iets wat zich alleen maar verder zal ontwikkelen in de toekomst. Het besturen van deze robots vereist een gedegen kennis van de menselijke anatomie en hightech-machines.

  1. Cyber security-specialist

Doordat ons leven inmiddels voor een groot deel bestaat uit online activiteiten, worden we kwetsbaarder voor cyber-criminaliteit. Specialistische online versterking is belangrijk. Hier zullen dan ook nog meer banen in komen.

  1. Genetisch adviseur

Ontwikkelingen op het gebied van genetica zorgen ervoor dat genetische abnormaliteiten voor de geboorte eenvoudiger kunnen worden voorspeld. Dit zorgt ervoor dat ouders meer kennis hebben over hun ongeboren kind. In het geval van genetische afwijkingen, zullen aanstaande ouders begeleiding nodig hebben bij het maken van bepaalde keuzes.

  1. Specialist mens-robotinteractie

Robots worden een onderdeel van ons dagelijkse leven. Aan ons de taak om robots zo te ontwikkelen dat ze efficiënt met ons kunnen communiceren en mensen op te leiden om met ze te interacteren.

  1. Weercontroller

We weten steeds beter hoe weerpatronen werken. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om deze patronen te manipuleren. Weerexperts kunnen aangeven wanneer de beste tijd is om te oogsten en mogelijk zelfs om natuurrampen te voorkomen.

Lees ook: Dit gaan robots aan HR veranderen

  1. Ethisch advocaat

Nieuwe technologieën brengen complexere ethische vragen met zich mee. Ethisch advocaten houden zich bezig met deze ethische vraagstukken.

  1. Simulatie-engineer

Virtual Reality krijgt steeds meer invloed op ons leven en we zullen meer mensen nodig hebben om deze virtuele werelden te creëren. Creatieven met technische kennis staan vooraan in de rij.

  1. Specialistisch bouwer

Er ontstaan steeds meer nieuwe manieren om te bouwen, bijvoorbeeld met behulp van 3D-ontwerpen en -printen. In combinatie met geavanceerde robotica, maakt dit dat architecten sneller kunnen werken aan complexere projecten. Hooggeschoolde experts maken de gebouwen van de toekomst.

  1. Robot-estheticus

We leven steeds langer en schoonheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Er ontstaat een vraag naar specialistische cosmetisch-chirurgen en -tandartsen die geavanceerde technologieën kunnen inzetten.

  1. Transport-engineer

Ook de transportsector ondergaat veel veranderingen. Daarbij kunnen we denken aan de opkomst van supersnelle treinen. Deze behoeven onderhoud en daarvoor is een nieuwe generatie engineers nodig.

 

Bron: OvereHRM