Werkgevers kampend met een groot tekort aan technisch personeel. De top tien van vacatures die lastig in te vullen zijn.

Top tien moeilijk in te vullen vacaturesGoede technici vinden is een lastige klus voor de Nederlandse werkgevers. Ook gespecialiseerde vaklieden en machine-operators in de productie zijn functies die moeilijk in te vullen zijn. Dit blijkt uit de jaarlijkse Talent Shortage Survey van ManpowerGroup onder ruim 40.000 werkgevers wereldwijd waarvan 750 in Nederland.

Tekort aan sollicitanten

Een tekort aan sollicitanten is volgens 35 procent van de werkgevers het grootste probleem. Daarnaast zegt 20 procent dat een gebrek aan ‘harde’ vaardigheden voor moeilijkheden zorgt, gevolgd door het missen van ervaring (18 procent). “Dit speelt ook zeker een rol als het gaat om een gebrek aan technici”, licht José Brenninkmeijer, COO van ManpowerGroup, toe. “Het tekort aan talent wordt in steeds meer sectoren voelbaar. Er is sprake van een groeiende kloof tussen de kennis en vaardigheden waar de markt naar op zoek is en de kennis en vaardigheden die worden aangeboden.”

Top 10 van moeilijk invulbare vacatures

Deze tien vacatures zijn volgens Nederlandse werkgevers lastig in te vullen:
1.   Technici
2.   Gespecialiseerde vaklieden
3.   Machine-operators in de productie
4.   Artsen en ander niet-verplegend personeel in de zorg
5.   IT-medewerkers
6.   Verkoopmedewerkers
7.   Sales managers
8.   Chauffeurs
9.   Kantoorondersteunend personeel
10. Accountancy en financiële experts
Werkgevers gaan volgens het onderzoek op verschillende manieren om met de nijpende tekorten. “De meesten, 55 procent, bieden training en ontwikkeling aan huidige werknemers aan om de vacatures alsnog te kunnen vervullen. 47 procent onderzoekt alternatieve wervingsstrategieën, en 40 procent werft buiten de talentpool”, constateren de onderzoekers.

Omscholen is goede oplossing

“De inzetbaarheid van werknemers hangt steeds minder af van wat een werknemer al weet of kan, maar steeds meer van het vermogen om te leren en dit toe te passen”, aldus Brenninkmeijer. “Wij hebben zelf bijvoorbeeld groeiende ervaring met het omscholen van voormalig vluchtelingen naar een geschikte baan. Of we leiden (langdurig) werklozen op tot bijvoorbeeld machine-operator. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten, zowel voor de werkgever als de werknemer. En uiteindelijk voor de gehele maatschappij.”
Bron: PW De Gids