Een gezonde en veilige bedrijfscultuur draagt bij aan duurzame inzetbaarheid, ook bij fysiek zwaar werk. Dat er goede voorbeelden zijn laat producent van speciale vetten Loders Croklaan zien.

Loders Croklaan won op 1 november de Goede Praktijken Competitie 2016 over duurzame inzetbaarheid in de categorie ‘meer dan 100 werknemers’.Beeld Twee goede voorbeelden van duurzame inzetbaarheid

Advocatenkantoor Bruggink & Van der Velden is de winnaar in de categorie ‘minder dan 100 werknemers’. De winnaars van de Goede Praktijken Competitie zijn de Nederlandse inzending voor de Europese Good Practice Awards 2017 in Malta.

Fysieke belasting is naast werkstress de belangrijkste oorzaak van verzuim en beroepsziekten. Een gezonde en veilige bedrijfscultuur draagt bij aan het voorkomen van fysieke klachten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het betrekken van medewerkers en betrokken managers. Dit was dan ook het centrale thema tijdens de bijeenkomst ‘Duurzaam Fysiek Werk: Kan het niet anders?’ waar de prijzen werden uitgereikt.

Duo-en triobanen in ploegendiensten

Dit productiebedrijf van speciale vetten is volgens de jury van de Goede Praktijken Competitie een opvallend voorbeeld hoe medewerkers de inspiratiebron zijn van hun aanpak voor de inzetbaarheid. Loders Croklaan is een bedrijf met veel fysiek zwaar werk en ploegendiensten. Dat is niet de makkelijkste omgeving om oplossingen door te voeren. Om duurzame inzetbaarheid te realiseren experimenteert Loders Croklaan daarom met duo- en triobanen in ploegendiensten, kunnen werknemer zich aanmelden voor interne stages en is van iedere afdeling een filmpje gemaakt die de dagelijkse werkzaamheden en sfeer in de praktijk brengt. Een belangrijke succesfactor in hun aanpak is het verbeterteam. Initiatieven van medewerkers worden zo direct in de praktijk gebracht.

Iedereen ondernemer

Vertrouwen in hun 28 werknemers staat bij Bruggink & Van der Velden voorop aldus de jury. Waar in de traditionele advocatuur vooral gekeken wordt naar omzetvermeerdering, focust Bruggink & Van der Velden op reductie van kosten. Elke medewerker heeft inzicht in de financiën en vrije toegang tot alle informatie. Door het ontbreken van managementlagen kunnen er snel beslissingen worden genomen en zorgt het voor een breed draagvlak onder de werknemers. Daarnaast is er veel ruimte voor werk-privé balans. Alle medewerkers werken vier dagen per week op plekken en tijdstippen die zij zelf bepalen en ze mogen zelf weten hoeveel vakantiedagen ze opnemen. Het verzuim is laag, het werkplezier hoog en het bedrijf financieel gezond.

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl/