De Tweede Kamer heeft een plan voor een flexibele AOW naar de prullenbak verwezen. Het merendeel van de partijen wees het voorstel van onafhankelijk kamerlid Norbert Klein af. Tweede Kamer verwerpt plan flexibele AOW

De partijen plaatsten vraagtekens bij de uitvoerbaarheid en de kosten van een flexibele ingangsdatum van de AOW.

Flexibele AOW-leeftijd

Tweede Kamerlid Klein wil dat mensen maximaal twee jaar eerder of vijf jaar later dan de AOW-leeftijd met werken kunnen stoppen. Hoe eerder je met de AOW begint, hoe lager de AOW-uitkering voor de rest van je leven.

Regeringspartij VVD vindt keuzevrijheid prima, maar vreest dat het plan van Klein banen kost. Coalitiepartner PvdA noemt het voorstel vooral een speeltje voor hogeropgeleiden en beter betaalden die juist later AOW gaan opnemen. De sociaaldemocraten willen daarentegen een flexibele AOW voor mensen met zwaar werk zonder supersalaris. Zij trekken daarvoor extra geld uit.

Tip! Lees ook: Zo kan HR pensioenvragen beantwoorden of  ‘HR, pak nieuwe pensioenrol op’.

Doorberekening CPB

Eerder al becijferde het Centraal Planbureau (CPB) dat het voorstel van Klein aanvankelijk duurder is voor het Rijk, maar over vijftig jaar goedkoper zou zijn. Het zou aanvankelijk tot 400 miljoen euro jaarlijks aan extra uitgaven leiden, maar rond 2060 zou dat zijn omgekeerd in 200 miljoen jaarlijks minder.

De vakcentrale FNV is een groot voorstander van een flexibele AOW, vooral voor mensen met een zwaar beroep en presenteerde eerder dit jaar al haar eigen 10-puntenplan.

 

Bron: PW De Gids