Maar liefst 67 procent van de directieleden van beursgenoteerde bedrijven wereldwijd denkt dat technologie de komende vijf jaar meer toegevoegde waarde zal leveren dan menselijke arbeid. En 44 procent van de directieleden denkt dat automatisering, robots en artificiële intelligentie (AI) de rol van werknemers zelfs ‘grotendeels irrelevant’ zal maken. Beeld Tweederde CEO's denkt dat technologie meer toegevoegde waarde biedt dan medewerkers

Dit komt naar voren in wereldwijd onderzoek van Korn Ferry Hay Group onder 800 directieleden bij multinationals. De betreffende directieleden (functies: Chief Executive Officer, Chief Strategy Officer en Chief Commercial Officer) zijn werkzaam in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, China, Brazilië, Australië, Frankrijk, Zuid-Afrika en India. De bedrijven vormen een representatieve steekproef uit de verschillende sectoren.

De top vijf focus voor de komende vijf jaar zijn: Technologie; Research & Development; Product- of Dienstontwikkeling; Branding en Onroerend Goed. De directieleden die deelnamen aan het onderzoek geven aan dat – vaak onder druk van aandeelhouders – tastbare resultaten in technologie op dit moment hun prioriteit hebben. Het thema bepaalt voor 40 tot 60 procent hun strategische focus en investeringen in zowel tijd als geld. Binnen nu en vijf jaar ziet dit topmanagement menselijke arbeid in organisaties drastisch veranderen.

Human Capital flink onderschat

In 40 procent van de directies is geen verantwoordelijke functionaris aangesteld voor menselijk kapitaal. Uit het onderzoek blijkt tevens dat menselijk kapitaal wereldwijd 2,3 keer meer waarde toevoegt dan fysiek kapitaal (technologie, inventaris en onroerend goed). In West-Europa met een relatief grote dienstverlenende industrie kunnen deze ratio’s oplopen tot 2,9 (Frankrijk) en 4,2 (Verenigd Koninkrijk).

Jeroen van Duijvenbode, Sectorleider Technology EMEA (Europe Middle East and Africa), onderkent het belang van technologie, maar dringt tegelijkertijd aan op investeringen in menselijk kapitaal: “Talent is de kritische succesfactor om innovatie aan te jagen en in goede banen te leiden. Hiervoor is leiderschap nodig dat een cultuur creëert waarin geëxperimenteerd mag worden. Ieder bedrijf zou daarom een CHRO moeten hebben om hun arbeidspotentieel optimaal te benutten.”

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl/