De uitbreiding van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen gaat voorlopig in de ijskast. Het wetsvoorstel is woensdag door de Tweede Kamer controversieel verklaard. De drie dagen extra onbetaald ouderschapsverlof zou eigenlijk per 2019 van kracht worden. vaderschapsverlof

Het voorstel heeft een grote financiële impact en dient daarom aan de formatietafel te worden behandeld, zei VVD’er Dilan Yeşilgöz tegen ANP. Zij kreeg onder meer steun van het CDA en D66, hoewel die partijen voor uitbreiding van het verlof zijn. VVD, CDA, D66 en GroenLinks onderhandelen momenteel over de vorming van een nieuw kabinet. Linkse partijen waren er niet blij mee, zo meldt het ANP. De financiën zijn geregeld en er is geen enkele reden om het uit te stellen, stelde SP’er Bart van Kent. Gijs van Dijk van de PvdA vindt het besluit onbegrijpelijk.

Kraamverlof partners

Kraamverlof voor partners is al lang een onderwerp van discussie. In Europese landen variëren de regelingen nogal: van een paar dagen tot enkele maanden. In Nederland voorziet de huidige regeling in twee dagen betaald verlof voor de werknemer. Daarnaast is er een regeling die het recht geeft op drie extra dagen ouderschapsverlof rondom de bevalling. Maar vanwege de economische crisis is er destijds voor gekozen om dit niet per definitie betaald verlof te laten zijn. Of dat verlof al dan niet doorbetaald wordt, hangt af van de werkgever en/of de cao. Zeker voor mensen met lagere inkomens blijkt de loondoorbetaling een doorslaggevende factor zijn. Daarom kijkt het kabinet naar ruimere verlofmogelijkheden.

Bron: https://www.xperthractueel.nl