Het aantal vacatures in de bouw loopt komend jaar op van 32.000 naar 35.000. Sinds 2008 is dat aantal niet zo hoog geweest. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV.

Vergrijzing, leegloop tijdens de crisis, nauwelijks aanwas van jongeren. Het zijn misschien open deuren, maar de laatste cijfers van het UWV onderstrepen dat de bouwsector moet oppassen dat het gebrek aan handjes niet veel sneller toeneemt, dan iedereen al dacht.

Komend jaar stijgt het aantal vacatures in de bouw van 32.000 naar 35.000.  “Dat is echt heel veel”, zegt Sake Wagenaar, arbeidsmarktadviseur bij het UWV. “Voor mensen die een baan zoeken is dat goed nieuws”, gaat hij verder, “maar voor de bouw betekent het dat de instroom vanuit het onderwijs te laag ligt om aan de vraag te voldoen.”

Het aantal vacatures in de bouw is sinds 2008 niet zo hoog geweest, het dieptepunt lag echter in 2013. Toen waren er ‘slechts’ 20.000 vacatures beschikbaar.

“Of dit een zorgwekkende situatie is? Je zou zeggen van wel, maar ik vind dat lastig om vanuit het UWV een dergelijke kwalificatie te geven. Uit alle analyses blijkt in elk geval duidelijk dat er een groot gebrek is aan personeel.”

Vooral timmermannen gezocht

UWV maakte een top tien van vacatures in de bouw. De timmerman is het meest gewild, gevolgd door de installateur en de werkvoorbereider. Ook is er veel vraag naar commerciële medewerkers, schilders, en werkvoorbereiders.

Meer sectoren kampen met krapte, zegt Wagenaar. En dat maakt het er voor bouwbedrijven niet makkelijker op om mensen te vinden. “Dan gaat het over de sectoren Transport en Techniek. Voor een deel vissen zij uit dezelfde vijver. Juist naar mannen is ook daar veel vraag.”

Of de trend zich na 2018 doorzet, durft de arbeidsmarktadviseur van het UWV niet te zeggen. “In de bouw hangt dat van veel factoren af.”

Relatief weinig jongeren in bouw

Hoewel het aantal bouwbanen stijgt, zijn er ook nog mensen in de bouw die hun baan kwijtraken. In 2016 melden zich 13.000 bouwers voor een WW-uitkering. Dat waren er wel een stuk minder dan in 2010. In dat jaar kwamen dertigduizend vakmannen op straat te staan.

De nieuwste cijfers bevestigen het beeld dat de instroom een typisch probleem voor de bouw is. Acht procent van de mensen die in de bouw werkt heeft een leeftijd tussen de 15 en 25 jaar. Dat is zeven procent lager dan het landelijke gemiddelde.

In de top tien van de sectoren met de meeste vacatures staat de bouw op plek tien. De detailhandel voert die lijst aan. Daar zijn 154.000 vacatures. De ING meldde gisteren dat het aantal banen in de techniek per jaar weleens zou kunnen oplopen met 20.000. Het UWV rekent op een groei van het aantal banen in de bouw van 17.000.

 

Bron: https://www.cobouw.nl/