De agile-methode neemt de werkvloer over. Maar de meest gemaakte fout is de kantoorinrichting. Een kantoor dat in de afgelopen jaren net helemaal is ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken staat ongeveer haaks op de ruimtelijke behoeftes van een agile-team. Beeld Veel kantoren nog ongeschikt om agile te werken

Dit constateert Ingeborg van Lieshout in haar blog Veel kantoren nog niet geschikt om te scrummen op de tech, design en style nieuwssite Bright.nl.

Driekwart van de onderzochte bedrijven in Nederland en België verwacht dat ‘agile’ de komende jaren de nieuwe norm zal zijn, blijkt uit onderzoek van KPMG. Alleen zijn de kantoren nog niet zo ‘lenig’. Volgens Timo Westra, directeur van De Agile Kantoorinrichters realiseren organisaties die kiezen voor Agile werken zich vaak niet hoezeer een inrichting de verandering kracht bij kan zetten. Vaak zoeken teams die Agile gaan werken het zelf uit. Het gevolg is dat de teams niet productief en efficiënt genoeg werken waardoor agile wel eens als mislukt kan worden beschouwd.

Voorbeelden agile-inrichting

Van Lieshout haalt meerdere voorbeelden aan van bedrijven die een echte agile-inrichting hebben zoals Marktplaats, ING, TomTom, Coolblue, Tele2, KPN. Het kantoor van TomTom heeft bijvoorbeeld een opstelling met de ruggen naar elkaar toe gekeerd zodat mensen geconcentreerd kunnen werken, maar snel bij elkaar aan kunnen rijden voor overleg. KPN heeft teamtafels ingericht voor ‘pair programming’, waar twee mensen met een eigen toetsenbord samen aan een code op een enkel scherm werken.

De fases in het werkproces zijn zichtbaar, net zoals de werknemers zelf zichtbaar zijn. Agile-kantoorinrichting gaat meer dan over whiteboards en statafels over een werkomgeving die kan meebewegen met het team en de opdracht aldus Westra.

Ideale werkomgeving

Toch zal de traditionele, fasegerichte watervalbenadering van het werkproces niet direct verdwijnen besluit Van Lieshout. Van de door KPMG onderzochte bedrijven gaat 85 procent ervan uit dat de komende jaren sprake zal zijn van een hybride situatie waarbij benaderingen door elkaar heen worden gebruikt.

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl/