Het tellen van calorieën en van stappen is al heel gewoon en helpt bij het verbeteren van de persoonlijke gezondheid. Op zakelijk gebied is dit echter niet geaccepteerd. Dan wordt gesproken over privacyschending en ongeoorloofde bemoeizucht door de werkgever.Pixabay

Michael Schrage pleit juist voor het meten van activiteiten van medewerkers, zodat zij zich kunnen verbeteren. Dat is geen kwestie van postindustriële opdringerigheid, maar noodzaak voor professioneel zelfbehoud en verbetering, zo stelt Schrage. Het is geen kwestie van Big Brother, maar van coaching op basis van data.

Concurreren met computers

Kenniswerkers kunnen het beste met slimme(re) computers concurreren door technologie te omarmen die hen slimmer en invloedrijker maakt. Een typische Amerikaanse kenniswerker verwerkt zo’n 5.000 megabyte aan informatie per dag. En de trend is stijgend. Het niet omzetten van deze almaar stijgende hoeveelheid data in meer productiviteit, leidt tot werkloosheid. Wereldwijd. Organisaties moeten dus data van en over medewerkers inzetten om hen productiever te maken.

 

Suggesties

Self tracking en monitoring tools moeten ervoor gaan zorgen dat medewerkers zichzelf in een ander licht zien, helderder. Deze technologieën moeten suggesties doen hoe medewerkers zichzelf kunnen verbeteren. Deze suggesties lijken op de suggesties die je ook krijgt als je bijvoorbeeld online een boek bestelt. Suggesties worden gebaseerd op persoonlijke voorkeuren en omstandigheden en op basis van geaggregeerde data.

Om succesvol te zijn en te blijven moeten medewerkers de discipline opbrengen om gehoorzaam te zijn aan de adviezen van slimme machines. Volgens Schrage zou professioneel succes wel eens meer af kunnen gaan hangen van vertrouwen in technologie dan van vertrouwen in collega’s.

 

Vertrouwen op technologie

Uiteraard heeft dat enorme gevolgen voor managers en organisaties. Zij moeten op technologie gaan vertrouwen. En leiders moeten rigoureus gaan definiëren en meten wat excellent presteren is.

In de toekomst zal het management steeds vaker afhankelijk zijn van technologie bij het begrijpen van menselijke collega’s. Het verschil tussen vertrouwen en afhankelijkheid is daarbij nog nauwelijks zichtbaar.

 

Bron: https://www.xperthractueel.nl