Met de stijgende AOW-leeftijd en het hoge tempo waarin technologie zich ontwikkelt, zijn veel organisaties zich steeds meer bewust van het belang van duurzame inzetbaarheid. In de praktijk schort het echter nog vaak aan een daadwerkelijk beleid. Hoe kunnen organisaties duurzame inzetbaarheid bij medewerkers stimuleren? Met deze quick wins kom je een heel eind. Beeld Vijf quick wins om duurzame inzetbaarheid te stimuleren

1. Bied ruimte om te leren, zowel formeel als informeel

Steeds meer organisaties bieden medewerkers ruimte en middelen om te leren en te ontwikkelen. Maar vaak ontbreekt het informele karakter. Het moet ook leuk zijn! Plan bijvoorbeeld een werkoverleg waarin besproken wordt wat iemand geleerd heeft. Een win-win situatie, aangezien collega’s dan ook van de ervaring van een ander kunnen leren. Of neem een kijkje in de keuken van andere organisaties en kijk hoe zij de ontwikkeling van werknemers stimuleren.

2. Geef mensen zoveel mogelijk autonomie in hun werk

Oftewel, geef medewerkers de kans om zelf te bepalen wat ze doen. Denk bijvoorbeeld aan meer verantwoordelijkheid, het samenstellen van een eigen ontwikkelplan of flexibele werktijden. Laat ze het heft in eigen handen nemen. Dit is vaak een grote stap voor traditionele organisaties. Door medewerkers zelf de regie over hun carrière te geven, ligt duurzame inzetbaarheid om de hoek.

3. Ga de dialoog aan: vraag medewerkers regelmatig hoe het met ze gaat

Dit kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Zo’n kleine moeite, maar het heeft een grote impact op een individu. Daarnaast is het de ideale manier om tijdig stress en werkdruk te signaleren. Een medewerker trekt hoogstwaarschijnlijk zelf niet altijd, of te laat, aan de bel. Door de dialoog aan te gaan wordt de drempel om stress en werkdruk bespreekbaar te maken een stuk lager. Neem hier voldoende de tijd voor.

4. Maak afspraken op maat

Ieder persoon denkt anders en opereert op een geheel eigen wijze. Maak daarom afspraken op maat. Denk hierbij aan afspraken over werktijden of werkplek. Met Het Nieuwe Werken zijn er op dit gebied zo veel nieuwe mogelijkheden. Maak er slim gebruik van en stimuleer medewerkers zo om meer uit zichzelf te halen.

5. Betrek mensen bij de koers van de organisatie

Mensen zijn het kapitaal van ieder bedrijf. Dus waarom zou je ze niet betrekken bij de koers van de organisatie? Juist doordat ze het reilen en zeilen van een organisatie door en door kennen, kunnen medewerkers waardevolle input leveren. Dit kapitaal kan wellicht het middel zijn om de organisatie naar een volgend niveau te tillen. Je creëert  betrokken medewerkers die kunnen transformeren in levenslange ambassadeurs van een organisatie.
Dergelijke toepassingen lijken simpel, maar het effect ervan is groot. Pas het toe en pluk direct de vruchten van duurzame inzetbaarheid.

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl/