Hoewel de zomer nogal teleurstelt, wordt het de komende dagen toch weer warm in Nederland. Dat wordt afzien voor de helft van de werkende Nederlanders die geen airconditioning op de werkvloer heeft. Want airconditioning blijkt niet voor iedereen in gelijke mate beschikbaar.

airco op kantoor gewenst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat blijkt uit het onderzoek ‘How Dutch Offices Work’ van vacaturesite Indeed, uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau TeamVier, over kantoorervaringen van werknemers tijdens de zomermaanden.

Met minimumloon minste kans op airco
De wens voor airconditioning op de werkvloer, leeft bij bijna tweederde (62 procent) van alle ondervraagde respondenten. De helft van de ondervraagden geeft aan dat dit ook daadwerkelijk bij hun werkgever beschikbaar is. Werkgevers in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bieden airconditioning het vaakst (59 procent).

Wie werkt in Groningen, Drenthe en Friesland, heeft minder kans op airconditioning: slechts 45 procent van de werkgevers in het noorden van Nederland biedt het aan. In specialistische beroepsgroepen zitten medewerkers er koeler bij: 66 procent van die bedrijven heeft airco, terwijl medewerkers met een minimumloon maar in 25 procent van de gevallen genieten van een koele omgeving met airconditioning.

Zonwering en koude drankjes gewenst
Bijna een derde van werkend Nederland wil dat de werkgever zorgt voor zonwering en koude drankjes (29 procent). Zonwering is bij meer dan een derde van de ondervraagden aanwezig. Slechts zestien procent van de bedrijven zorgt voor extra verkoeling met koude drankjes.

Een casual-dresscode sluit de rij: slechts dertien procent van de werkgevers staat slippers en luchtige kleding toe. Een casual-dresscode is bij docenten, onderzoekers en ingenieurs het vaakst toegestaan (30 procent). Vooral werknemers met een minimuminkomen willen ter verkoeling graag koude drankjes (75 procent) en ijsjes (63 procent) van hun werkgever.

Tropenrooster en extra pauzes
Een op de vijf Nederlanders wil verder graag werken volgens een tropenrooster, waarbij je vroeg begint en eerder stopt met werken. Dit wordt echter door slechts vier procent van de werkgevers aangeboden.

Ook wat betreft extra pauzes, zit er een groot verschil tussen de wens van de werknemer (15 procent) en de realiteit op de werkvloer (3 procent). Ondanks de warmte wordt er vooral vastgehouden aan de bekende systemen en ontbreken flexibele opties op de werkvloer.

bron: http://www.personeelsnet.nl