Iemand die zich inzet als vrijwilliger is over het algemeen gezonder dan iemand die dat niet doet. Deze conclusie trekken onderzoekers van de Universiteit van Gent.

Het onderzoek van de Universiteit van Gent is onderdeel van de European Social Survey dat tussen 2012 en 2013 onder 40.000 Europeanen uit 29 landen werd uitgevoerd. Het inkomen speelt volgens de onderzoekers een belangrijke rol bij de gevonden resultaten. Vrijwilligers hebben namelijk over het algemeen een hoger inkomen. Dit heeft een positief effect op de algehele gezondheid van de vrijwilliger. Afbeeldingsresultaat voor vrijwilliger

Verbeteren van het sociale netwerk

Vrijwilligerswerk heeft vaak ook sociale en psychologische gevolgen. Het kan namelijk de kwaliteit en kwantiteit van iemands sociale netwerk verbeteren. Verder zou het werk het zelfvertrouwen van de vrijwilliger kunnen vergroten. Volgens de onderzoekers voorkomt vrijwilligerswerk ook functionele achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

Helpt tegen stress en virussen

Neurologisch onderzoek geeft daarnaast aan dat vrijwilligers bij het helpen van anderen een zogenoemd zorggerelateerd hormoon aanmaken. Dit hormoon werkt tegen stress en virussen. Hierdoor heeft vrijwilligerswerk ook een positief effect op zijn gezondheid.

 

Bron: https://www.rendement.nl/