Een internationale carrière, daar dromen veel werknemers wel eens van. In Nederland ambieert 78% van de werknemers een baan in het buitenland, waarbij Duitsland, België en het Verenigd koninkrijk het populairst zijn.Nederlanders werken grag in duitsland

Bijna driekwart van de Europese medewerkers (74%) zou andere landen overwegen voor carrièremogelijkheden. Duitsland (21%), het Verenigd Koninkrijk (15%) en Frankrijk (12%) staan bovenaan de lijst van meest gewilde landen om te werken. Nederland staat op de negende plek in de ranking.
Dat blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van HR dienstverlener ADP onder 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.300 Nederlanders.

Nederlander werkt graag in duitsland
Voorkeurslanden top 10 Nederlandse werknemers
In Nederland ambieert 78% van de werknemers een baan in het buitenland, waarbij Duitsland, België en het Verenigd koninkrijk het populairst zijn. Nederlandse werknemers blijken sowieso flexibel te zijn: slechts 22% van de Nederlandse werknemers verwacht zijn hele leven bij hetzelfde bedrijf te werken. Van de werknemers onder de 35 jaar verwacht 43% zelfs binnen twee jaar van werkgever te wisselen.

De volgende 10 landen zijn voor Nederlanders het populairst om te werken:

  1. Duitsland
  2. België
  3. Verenigd Koninkrijk
  4. Frankrijk
  5. Oostenrijk
  6. Denemarken
  7. Luxemburg
  8. Zweden
  9. Zwitserland
  10. Spanje

Is Duitsland wel zo aantrekkelijk?
Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn populaire landen. Toch matchen ze niet altijd met de wensen van werknemers als het gaat om ruimte voor ontwikkeling en flexibele werktijden. Bovendien blijkt de mate van stress onder werknemers juist in deze populaire landen hoog te zijn.

Opvallend is dat bij Nederlanders de voorkeur uitgaat naar Duitsland, terwijl de mate van stress tijdens werk daar hoger ligt dan in eigen land. Economische stabiliteit, afstand tot het land van herkomst en de gesproken taal blijken een grote rol te spelen in de wens om er te werken.

Fransen en Britten honkvast
Niet alle Europeanen ambiëren een baan in het buitenland. Meer dan een kwart zou nooit een internationale carrière overwegen. Franse (46%) en Britse (43%) werknemers zijn het minst geïnteresseerd in het werken in het buitenland.

In Nederland blijft 22% hoe dan ook in Nederland werken. Vooral Nederlandse werknemers in de sectoren zorg en transport hebben geen interesse in een baan in het buitenland.

Vrouwen en ouderen blijven liever in eigen land
Ook is er een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen, waarbij veel meer vrouwen (31% vs. 19%) aangeven niet in het buitenland te willen werken.

Verder lijkt de levensfase een belangrijke rol te spelen. Jongere werknemers zien meer kans om in het buitenland te werken. Maar liefst 92% van de 16-24-jarigen is geïnteresseerd in het nastreven van carrièremogelijkheden in het buitenland, tegenover slechts 53% van de 55-plussers.

 

Bron: https://www.personeelsnet.nl