Denkt u dat u met pensioen gaat als u 67 jaar wordt? Of misschien wel eerder? Wake up! Bent u geboren in 1976, dan ligt de verwachte pensioenleeftijd al op 70 jaar. Bent u jonger? Dan mag u nog langer door. Heeft u er al over nagedacht wat dat voor u betekent? En heeft uw werkgever er al over nagedacht wat dat voor zijn werknemers betekent?

Zo langzamerhand is iedereen er wel van doordrongen dat de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd is naar 67 jaar. Maar nog niet iedereen heeft in de gaten dat de pensioenleeftijd mee stijgt met de levensverwachting.  

Marjol Nikkels, sociale zekerheidsdeskundige en spreker op het Jaarcongres Salaris op 30 november 2017: 

“Mijn dochter van 7 heeft een levensverwachting van boven de honderd. Dat betekent dat zij nog veel langer door moet werken – volgens de regels van nu.”

Wanneer krijgt u AOW?

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. In 2022 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. Vul uw geboortedatum in en kijk vanaf wanneer u AOW krijgt.

Bekijk uw AOW-leeftijd

Minder werken betekent minder geld 

Marjol Nikkels:

“Langer doorwerken, daar zijn we nog totaal niet op voorbereid.  

Want lang niet iedereen gaat dat volhouden. Mensen moeten zich daar bewust van worden. Als je het geen 8 uur meer volhoudt, maar nog wel 4, dan ga je terug in inkomen. Dat moet je op kunnen vangen. Mensen moeten dus ook hun lasten terugbrengen.”

Zie ook het bericht Eerder stoppen met werken en flex-AOW voor zware beroepen? 

Scholing en demotie 

Werkgevers kunnen een rol spelen in duurzame inzetbaarheid door bijvoorbeeld (om)scholing aan te bieden.  

Nikkels:

“Ook demotie moet bespreekbaar worden. Nog veel te weinig organisaties zijn daar mee bezig, terwijl je nu al ziet waar het straks mis gaat.”

 

Bron: Salarisnet