Er zijn allerlei dingen waar een werkgever nerveus van kan worden in de politiek, de economie of de arbeidsmarkt. Momenteel tonen de Nederlandse werkgevers echter stalen zenuwen. Al voor het negende kwartaal op een rij geven werkgevers een positieve verwachting af voor de arbeidsmarkt.

Werkgever ziet het jaar zonnig inNederlandse werkgevers voorspellen dat de werkgelegenheid in het tweede kwartaal van 2017 stabiel blijft ten opzichte van het eerste kwartaal. En de werkgelegenheid laat mooie cijfers zien. Het netto werkgelegenheidscijfer voor het tweede kwartaal van 2017 komt uit op +5 procent. Dit betekent voor het tweede kwartaal op een rij de hoogst gemeten score in acht jaar.

Wereldwijd positief gestemd

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q2) van ManpowerGroup, uitgevoerd onder 58.000 werkgevers, in 43 landen. Over het algemeen verwachten werkgevers komend kwartaal een gelijkblijvend personeelsbestand in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2017. Brazilië en Italië zijn de enige landen die een kleiner personeelsbestand verwachten.

Onzekerheid onder werkgevers

José Brenninkmeijer, commercieel en operationeel directeur van ManpowerGroup Nederland, concludeert dat de werkgevers vertrouwen hebben in de economie. “De afgelopen maanden zorgen verschillende factoren voor onzekerheid onder werkgevers. Denk aan de Brexit, de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en onze eigen verkiezingen deze week. Toch lijkt dit op dit moment geen invloed te hebben op het meer of juist minder aantrekken van werknemers. Al voor het negende kwartaal op een rij geven werkgevers een positieve verwachting af. Er is vertrouwen in de economie.”

Optimisme overheerst

In de ranglijst van optimisten gaan werkgevers in de in de zakelijke en financiële dienstverlening ruimschoots aan kop. Zij verwachten 12 procent meer mensen aan te nemen. Daarnaast overheerst positiviteit ook in de bouw en de nutsbedrijven. Zij rapporteren respectievelijk +5 procent en +7procent.

Invloed van de kabinetsplannen

Hoewel de uitslag van de verkiezingen van invloed kan zijn op de arbeidsmarkt, verwacht Brenninkmeijer dat het nog wel even duurt voordat werkgevers en werknemers de impact aan den lijve ondervinden. “Wellicht zien we eventuele invloed al terug in de cijfers voor het derde kwartaal, maar waarschijnlijk pas in het vierde kwartaal als de kabinetsplannen en de invloed daarvan daadwerkelijk bekend zijn. In de Verenigde Staten is na de eerste periode van president Trump ook nog geen significant effect te zien op het werkgeversvertrouwen.”

 

Bron: PW De Gids