Werkgevers en werknemers verliezen na de verkiezingen geen tijd om hun verlanglijstjes in te dienen in Den Haag.
De ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland: “Wij hopen op een voortvarende en zorgvuldige formatieperiode, zodat een stabiel en robuust kabinet kan worden gevormd voor de komende vier jaar. De ondernemersorganisaties vinden het voor de toekomst van Nederland belangrijk dat een nieuw kabinet inzet op meer ruimte voor ondernemerschap voor een sterke, duurzame, inclusieve economie met kansen voor iedereen.”
Prioriteitenlijst werkgevers
De werkgevers geven het toekomstige kabinet een prioriteitenlijst mee. “De volgende zaken moeten met voorrang worden opgepakt: extra investeringen in bijvoorbeeld klimaat- en energietransitie, een beter functionerende arbeidsmarkt met minder risico’s voor ondernemers om zo meer kansen en banen te kunnen creëren. Ook moeten in het licht van de veranderende arbeidsmarkt en de snel voortschrijdende digitalisering echt stappen worden gezet naar een leven lang ontwikkelen en leren.”
Verlanglijst FNV
Ook FNV heeft een verlanglijst, zo maakt voorzitter Han Busker duidelijk: “De FNV wil een sociaal kabinet met een positieve agenda. Er is een dringende behoefte in de samenleving aan meer zekerheid in werk en inkomen. Het is belangrijk dat daar gehoor aan wordt gegeven. De FNV zal als stem van werkend Nederland, van iedereen die werkt, wil werken en heeft gewerkt, blijven aandringen op het stoppen van de race naar beneden. Het is belangrijk dat we het tij keren en de verschillen kleiner gaan worden, niet groter.”
Kabinet afgestraft door werknemers
Hoewel de VVD als grootste partij uit de bus is gekomen, laat vakbond De Unie weinig heel van een overwinningsroes. Voorzitter Reinier Castelein zegt dat het kabinet-Rutte II is afgestraft door werknemers. “De begroting is op orde, de trein heeft het station gehaald maar je kunt je afvragen hoeveel wagons er nog aanhangen.”
Formatie vraagt flexibiliteit
Volgens VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland lijken er op basis van de verkiezingsuitslag duidelijke coalities mogelijk, al zal dit flexibiliteit vragen van alle deelnemers aan zo’n coalitie. De Unie denkt daar anders over, zegt Castelein. “Afgaand op deze uitslag wordt het ingewikkeld, want de vakbonden hebben met deze uitslag geen traditionele bondgenoot in het kabinet. De SP heeft samenwerking met de VVD uitgesloten, de PvdA wil in de oppositie en het is nu de vraag wie er namens de vakbonden iets zinnigs gaat roepen. D66 wil het arbeidsrecht verder uithollen en GroenLinks maakt het met een kilometerheffing wel heel duur om te wonen en om naar je werk te gaan. Het is dus kiezen tussen twee kwaden.”
Opkomst boven 80 procent
De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen is net iets boven de 80 procent uitgekomen (80,2%). Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP, na telling van 96,2 procent van de stemmen. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2012 lag de opkomst op een kleine 74,6 procent.
Grote belangstelling uit het buitenland
Buitenlandse media zien de Nederlandse verkiezingsuitslag als een overwinning op het populisme. Nadat de Britten stemden voor een vertrek uit de Europese Unie en Donald Trump de verkiezingen won in de VS, werd vanuit het buitenland vol spanning naar Nederland gekeken.
De voorlopige uitslag van de Nederlandse verkiezingen wordt door buitenlandse media omschreven als een nederlaag voor het populisme. Rutte is ‘een avond lang de held van Europa’, kopte de Duitse krant Die Welt. Rutte dankt die heldenstatus volgens de krant aan het feit dat hij PVV-leider Geert Wilders voorbleef. “Rutte is op dit moment niet alleen de held van zijn aanhangers. Hij is de held van Europa”, schrijft Die Welt.
Bron: PW De Gids