Een degelijk basisloon dat als fair beschouwd wordt, een hoge mate van werkzekerheid, voldoende reële loopbaanperspectieven en vertrouwen in het management – dat zijn de fundamentele zaken waarom mensen bij een bedrijf willen werken of er weg willen.  Afbeeldingsresultaat voor loopbaanperspectief

Dat blijkt uit de ‘2016 Global Talent Management and Rewards & Global Workforce Studies’ van consultancygroep Willis Towers Watson. Uit de antwoorden van meer dan 31.000 medewerkers, verspreid over 2004 bedrijven wereldwijd, werd de volgende dubbele ranglijst gehaald:

Waarom wilt u bij deze organisatie gaan/blijven werken?

 1. Basisloon
 2. Werkzekerheid
 3. Loopbaanperspectieven
 4. Uitdagend werk
 5. Nieuwe vaardigheden leren
 6. Reputatie van de werkgever
 7. Gezondheidsvoordelen

Waarom wilt u deze organisatie verlaten?

 1. Basisloon
 2. Loopbaanperspectieven
 3. Werkomgeving
 4. Werkzekerheid
 5. Werkstress
 6. Relatie met de leidinggevende
 7. Vertrouwen in het management

Carrière maken en werkzekerheid

Vooral met de loopbaanperspectieven blijkt er iets aan de hand. Het belang van carrièrekansen wordt weliswaar erkend door zowel werkgevers als werknemers, maar de praktijk wordt heel anders aangevoeld. Werkgevers mogen dan wel uitbazuinen dat mogelijkheden om op te klimmen in de organisatie een topprioriteit zijn, maar amper vier op de tien werknemers vinden dat daar echt werk van gemaakt wordt. De helft van de medewerkers zegt zelfs de organisatie te moeten verlaten om vooruitgang te kunnen maken in hun carrière.

Ook het blijvende belang van werkzekerheid valt op. De hyperflexibele en jobhoppende wereld die zo vaak bezongen wordt, blijkt dan toch niet zo erg gegeerd door de overgrote meerderheid.

 

Bron: http://www.hrsquare.be/