Werkgevers hebben onderschat hoe snel de arbeidsmarkt aan zou trekken en daardoor ontstaan personeelstekorten. 

Ruim de helft van de werkgevers heeft moeite om geschikt personeel te werven, blijkt uit een onderzoek van salarisverwerker ADP, adviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij.

Komend jaar verwacht zelfs bijna twee derde van de ruim duizend ondervraagde personeelsmanagers in de problemen te komen op dit vlak. In 2016 had nog slechts 36 procent van de werkgevers problemen om vacatures vervuld te krijgen. Een jaar eerder was dat minder dan een kwart.

De problemen beperken zich niet meer tot de sectoren ICT en techniek, al zijn de problemen daar wel het grootst. Ook in de gezondheidszorg, de groot- en detailhandel en de industrie heeft meer dan 60 procent van de werkgevers moeite om functies te vervullen.

Volgend jaar verwachten werkgevers in het onderwijs de meest door personeelstekorten geplaagde sector te worden. Bijna vier op de vijf voorziet dan problemen.

Noord-Holland

Werkgevers in Noord-Holland-Noord hebben bijna allemaal (89 procent) moeite om geschikte kandidaten te vinden. In de regio Rijnmond geldt dit slechts voor 40 procent van de kandidaten.

Om toch op te vallen bij potentiële werknemers proberen bedrijven zich te profileren. Dat doen ze vooral door hun bedrijfscultuur en sfeer te benadrukken.

Bijna de helft van de bedrijven geeft ook hoog op van de toonaangevende producten die ze hebben en spraakmakende opdrachten die ze binnenkrijgen. Secundaire arbeidsvoorwaarden worden ook ingezet om zich te onderscheiden.

 

Bron: NU.nl