Om een einde te maken aan de onzekerheid bij opdrachtgevers en zzp’ers door de Wet DBA komen zowel de NBBU als de ABU met een alternatief voor de modelovereenkomst: de ondernemersovereenkomst. 

Die ondernemersovereenkomst geeft duidelijkheid over de positie van zzp’ers en sluit uit dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Handhavingsproblematiek Wet DBA

De werkgeversorganisaties voor de uitzendbranche komen met dit voorstel aan de vooravond van de bijeenkomst van de vaste Kamercommissie Financiën die zich op 29 juni buigt over de uitvoerings- en handhavingsproblematiek rond de Wet DBA. De wet moest opdrachtgevers en zzp’ers vooraf zekerheid geven dat de Belastingdienst achteraf hun werkrelatie niet als een verkapt dienstverband beschouwt. Het tegengestelde is nu het gevolg. Opdrachtgevers vreesden voor problemen met de fiscus en huurden geen zzp’ers meer in, ook niet via bemiddelaars die hen voor deze risico’s willen behoeden.
In een interview in De Financiële Telegraaf zegt ABU-directeur Jurriën Koops dat de Wet DBA niet goed uitpakt. “Bedrijven willen nu vooral weten hoe het wel moet. Er zijn in totaal 7.500 modelovereenkomsten aangeboden aan de belastingdienst en slechts 20% is goedgekeurd. De hele markt ging uit van hooguit 40 tot 50 modelovereenkomsten.”

Zzp’er is ondernemer

De nog te definiëren ondernemersovereenkomst die de NBBU voor ogen heeft sluit uit dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een fictieve dienstbetrekking. Zelfstandigen en opdrachtgevers krijgen zo vooraf zekerheid. Bij intermediairs op de arbeidsmarkt die werken met zzp’ers leidt zo’n overeenkomst bovendien tot een enorme lastenverlichting.
Het idee is dat de opdrachtnemer (zzp’er) zich met een ondernemersovereenkomst presenteert als ondernemer. Hij of zij is ingeschreven bij de KvK, werkt voor eigen rekening en risico en kan opdrachten weigeren en voor verschillende opdrachtgevers werken. De opdrachtnemer bepaalt zijn eigen werktijden, voor zover die niet gekoppeld zijn aan de aard van de opdracht, en stuurt facturen.

Ook Koops (ABU) vindt dat de zzp’er als ondernemer moet worden gezien. zijn visie: Of je werkt als werknemer (via een arbeidsovereenkomst) of je werkt als ondernemer (via een ondernemersovereenkomst). Koops: “Op die manier hoeft een zzp’er niet meer aan te tonen dat hij geen werknemer is. De zelfstandige bepaalt zelf zijn tarief en kan zelf zijn opdrachtgevers uitzoeken.”

Update 29 juni 2017

Tijdens het debat over de nieuwe zzp-wet heeft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) aangegeven dat een volgend kabinet, waarover VVD, CDA, D66 en ChristenUnie momenteel onderhandelen, knopen moet doorhakken. “Er zijn nieuwe stappen nodig en die liggen op de formatietafel”, aldus Wiebes.

 

Bron: https://www.personeelsnet.nl