Honderdduizenden Nederlandse werknemers zijn onterecht van mening dat ze het beste af zijn met een collectieve zorgverzekering van hun werkgever. Per persoon betalen deze mensen ieder jaar tot ruim 150 euro te veel aan premie.

Werkgeverscollectief vaak onvoordeliger dan individuele polis

Dit blijkt uit een onderzoek dat vergelijkingssite Pricewise.nl hield onder 53 van de grootste werkgeverscollectieven. In ons land is ongeveer de helft van de betalende verzekerden aangesloten bij een collectief, dat zijn 6,2 miljoen mensen. Zij zouden in veel gevallen voordeliger uit zijn met een individuele polis.

Basisverzekering werkgeverscollectief duur

In ruim de helft van de gevallen krijgen collectief verzekerden geen polis op maat. Sommige werkgeverscollectieven bieden extra vergoedingen als kraamzorg, brillen/lenzen en voedingsadvies, maar voor veel verzekerden zijn deze niet relevant. Ook wie voldoende denkt te hebben aan een basisverzekering is meestal duur uit bij een werkgeverscollectief. Op vergelijkingssites zijn veel goedkopere alternatieven beschikbaar.

Mensen die een restitutiepolis met zeer ruime keuzevrijheid willen, kunnen veelal wel beter voor een werkgeverscollectief kiezen. Door de hoge kortingspercentages zijn ze dan goedkoper uit. Er zijn ook naturapolissen in de markt met ruime keuzevrijheid en die zijn vaak goedkoper dan de restitutiepolis van een collectief.

Kortingspercentages

De kortingspercentages die verzekeraars geven in de werkgeverscollectieven lopen uiteen. Bedrijven krijgen maximaal 10 procent op de basispolis en veelal 10 tot 15 procent op aanvullende polissen. Kleine bedrijven moeten het stellen met 5 procent. De werknemers van Shell zijn heel goed af: zij krijgen 10 procent op hun basispolis en 30 procent op aanvullende polissen.

Geen diploma’s vereist

Bij het propageren van werkgeverscollectieven spelen HR-afdelingen over het algemeen geen actieve rol. Ze zetten de informatie met premies en vergoedingen meestal op de mail of intranet. De gemeenschappelijke zorgverzekering moeten de werknemers zelf afsluiten bij de verzekeraar.

Wel mag HR collega’s adviseren. Overigens is ze bij wet vrijgesteld van het moeten behalen van de verzekeringsdiploma’s die adviseurs moeten hebben om hun klanten te mogen helpen. Directeur Hans de Kok van Pricewise: ‘Heel raar. Bedrijven mogen hun medewerkers adviseren over moeilijke en belangrijke vragen over zorgverzekeringen zonder de vereiste kennis en papieren.’

 

Bron: PW De Gids