Door de gewijzigde Arbowet die onlangs is aangenomen door de Eerste Kamer, krijgt de bedrijfsarts nadrukkelijker een preventieve rol. Ook krijgen werknemers vrije toegang tot de bedrijfsarts. In een nieuwe animatie legt de overheid uit wat nu precies de rol van de bedrijfsarts is. Afbeeldingsresultaat voor bedrijfsarts

Als het goed is zien de meeste werknemers de bedrijfsarts nooit. Tot nu toe komt hij vooral in beeld als er sprake is van langdurig ziekteverzuim. Door de veranderingen in de Arbowet krijgt de bedrijfsarts echter nadrukkelijker een rol bij de preventie van beroepsziekten. De bedrijfsarts moet eerder ingeschakeld worden en niet pas als werknemers uitvallen. Hij moet regelmatig gaan overleggen met de preventiemedewerker en de ondernemingsraad. Hoe dit overleg is geregeld, moet worden opgenomen in het basiscontract met de arbodienstverlener.

Open spreekuur bedrijfsarts voor werknemers

Om werknemers bekend te maken met de rol van de bedrijfsarts, heeft de overheid een nieuwe animatie online gezet. Werknemers kunnen door de gewijzigde Arbowet (tool) namelijk vaker met de bedrijfsarts te maken krijgen. Zo is in de vernieuwde Arbowet geregeld dat werknemers recht krijgen op vrije toegang tot de bedrijfsarts. Zij moeten gebruik kunnen maken van een open spreekuur op een toegankelijke locatie voor een persoonlijk consult. Daarnaast is nieuw dat werknemers recht op een second opinion krijgen van een tweede bedrijfsarts.

 

Bron: https://www.rendement.nl