63,8 procent van de werknemers ergert zich aan collega’s die hun handen niet wassen na een toiletbezoek. Ruim de helft vindt dat de werkgever verantwoordelijk is voor een goede hygiëne op de werkvloer.Werknemers: werkgever verantwoordelijk voor hygiëne werkvloer

Dit blijkt uit onderzoek van Manutan (voorheen Overtoom) onder 1200 werkende Nederlanders. Ook niezen en hoesten zonder een hand voor de mond wekt regelmatig ergernis bij bijna de helft van de werknemers.

Werkgever verantwoordelijk

Ruim de helft van alle medewerkers (52,2 procent) geeft bovendien aan het de verantwoordelijkheid van de werkgever te vinden om hygiënische maatregelen te nemen bij bijvoorbeeld een griep- of verkoudheidsgolf.

Naast het niet wassen van handen, is het laten rondslingeren van zakdoekjes op de werkplek een grote ergernis, en wel van 60,7 procent van de werknemers, evenals het afvegen van een snotneus aan een hand of mouw (59,2 procent). Niezen of hoesten zonder hand voor de mond en het niet wassen van de handen na het snuiten van de neus completeren de top 5 (respectievelijk 48,6 procent en 42,4 procent).

Werkgever schiet tekort

Een op de negen werknemers geeft aan dat de werkgever niet zorgt voor een gezonde en hygiënische werkomgeving. Van alle ondervraagden geeft 17,9 procent bovendien aan dat er op de werkvloer onvoldoende faciliteiten zijn voor desinfectie of het schoonmaken van de handen.

In de bouwsector is dat zelfs 27,4 procent, alhoewel ongeveer de helft van die respondenten aangeeft daar ook geen behoefte aan te hebben. In de logistiek en transport (22,4 procent) en de e-tail/retail (19,8 procent) is het nog slechter gesteld met de hygiëne.

 

Bron: PW De Gids