Het binnenklimaat van kantoorgebouwen is de afgelopen jaren verbeterd. In 2012 scoorde 30 procent van de kantoorgebouwen onder de maat, in 2014 was dat percentage 23 procent en in 2016 was in 16 procent van de gevallen het binnenklimaat onvoldoende.Beeld Werkplekken steeds gezonder

Dat concludeert Vereniging Schoonmaak Research (VSR) na onderzoek op 56 kantoorlocaties in Nederland. Het lijkt dus de goede kant op te gaan, maar toch scoorde bijna de helft van de kantoorgebouwen matig of slecht op een van de gemeten onderdelen. Zo was in ruim een kwart van de kantoren te weinig frisse lucht. En in één op de vijf gevallen was er te veel fijnstof in de lucht.

Clean-deskbeleid

Net als in 2014 bleek ook in 2016 een relatie tussen het niet naleven van het clean-deskbeleid en afname van de gezondheid van de werkplek. Hoe meer spullen er op een bureau liggen, hoe meer bronnen voor verontreiniging met micro-organismen. Ook kan niet goed worden schoongemaakt. Het niet naleven van clean-desk bleek in meer dan de helft van de gevallen bijvoorbeeld effect te hebben op de microbiologische waarden. Deze waren daardoor onder de maat. De aanwezigheid van te veel fijnstof stond zelfs in 80 % van de gevallen in relatie tot het niet naleven van clean-desk.

Elke mate van verontreiniging van het binnenklimaat beïnvloedt de gezondheid van medewerkers. Dit kan zich uiten in prikkende ogen, luchtwegklachten en hoofdpijn. Tot zelfs ziekteverzuim door micro-organismen. Of – in extreme gevallen en op de lange termijn – ziekenhuisspoedopnames van mensen met hart- en luchtwegaandoeningen. Er is dus nog altijd veel winst te behalen. Gebleken is dat een opgeruimd bureau positief effect heeft op de gezondheid van de werkplek. Bedrijven en medewerkers kunnen een gezond binnenklimaat deels dus zelf beïnvloeden.

 

Bron: https://www.hrpraktijk.nl/