Robottechnologie en kunstmatige intelligentie worden steeds meer toegepast in ons dagelijks leven. Over de rol die robots in de toekomst gaan spelen, zijn de verwachtingen binnen verschillende Europese landen echter nogal uiteenlopend. Bijvoorbeeld over de mogelijke toekomstige samenwerking met een robot…

Beeld Werkt u graag met een robot samen?

Dit komt naar voren uit onderzoek van OpenText onder 4.000 respondenten in Spanje, Frankrijk, Duitsland en Nederland. De vraag of mensen het prettig zouden vinden om met een robot samen te werken, wordt in Duitsland, Frankrijk en Spanje door een ruime meerderheid met ‘nee’ beantwoord. Zes op de tien Nederlanders zouden dit wel zien zitten. Het inzetten van robots om de eigen administratieve taken over te nemen, is voor de meeste werknemers ook geen reden om het inzetten van robots bij hun werkgevers te stimuleren. Alleen in Nederland zijn de meningen hierover verdeeld; de helft zou dit wel aanmoedigen, de andere helft niet.

Gevraagd naar robots binnen de overheid, verwacht een kwart van de Fransen en één op de drie Duitsers dat deze daar nooit hun intrede zullen doen. In Spanje verwacht 58% dat overheidsinstanties binnen tien jaar gebruik zullen maken van robots; een op de drie Spanjaarden verwacht dit zelfs al binnen nu en vijf jaar. Ook Nederlanders zien robot-ambtenaren wel zitten; tweederde verwacht dat robottechnologie binnen nu en tien jaar haar intrede heeft gedaan in het ambtelijk apparaat. Korte wachttijden en minder administratieve handelingen worden het meest als voordeel aangegeven door de Spanjaarden en Nederlanders, terwijl Fransen en Duitsers op geen enkel vlak voordelen verwachten van het inzetten van robots ten opzichte van ambtenaren.

Nederland loopt voorop

Binnen de automotive sector wordt al jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van robottechnologie en kunstmatige intelligentie. Ruim de helft van de respondenten verwacht dat er binnen tien tot vijftien jaar meer zelfrijdende auto’s op de weg te vinden zijn dan auto’s die door een persoon bestuurd worden. Nederlanders zouden zich wel meer op hun gemak voelen als bijrijder van een zelfrijdende auto dan de overige Europeanen. “Door de bank genomen zien mensen steeds meer de voordelen in van de toepassing van kunstmatige intelligentie. Als we kijken op Europees niveau lijkt het alsof de Nederlanders de robotisering al net iets meer hebben omarmd dan respondenten in andere landen,” aldus Robert Hoeksema, Sales Director, Benelux bij OpenText.

Op de werkvloer neemt het gebruik van slimme robots in hoog tempo toe. Robots nemen repeterende klusjes, gevaarlijk werk en vervelende taken over. Deze ontwikkeling leidt tot grote veranderingen op de arbeidsmarkt. Banen verdwijnen, banen verschijnen én banen veranderen. Tijdens het event Tomorrow@work op 16 november 2017 gaat Josje Verbeeten, directeur van de Robotacademie, in op de vraag: hoe bereid je medewerkers voor op het samenwerken met robots?

 

Bron: HRpraktijk