Staatssecretaris Wiebes wijst alle reparatievoorstellen om opdrachtgevers op korte termijn meer zekerheid te geven over criteria voor zzp-opdrachten van de hand. Hij stelt definitieve beslissingen over de wet DBA uit tot na de verkiezingen. wet dba wiebes

Gisteren debatteerde staatssecretaris Wiebes van Financiën in de Tweede Kamer over de wet DBA. Leden van oppositiepartijen stelden moties in om alvast een paar criteria rond duur of tarief in te voeren. Anderen stelden voor tijdelijk terug te vallen op de VAR. Zo moeten werkgevers meer zekerheid krijgen, nu het werken met modelcontracten voor zoveel onduidelijkheid zorgt. Alle voorstellen werden verworpen door Wiebes. ´Op dit moment met nieuwe criteria komen geeft alleen maar meer onduidelijkheid´, stelde hij. Het kabinet wil de tijd nemen om nieuwe criteria, zoals die bijvoorbeeld voorgesteld zijn door de commissie Boot, nader te bestuderen.

Ondernemerscheck

Ook een voorstel van ZZP Nederland om voorlopig de de zelfstandigenstatus via de Ondernemerscheck te controleren, werd afgeschoten. Volgens voorzitter Maarten Post is de invoering van modelcontracten als middel tegen schijnconstructies mislukt. Handhaving van de nieuwe zzp-wet is weliswaar uitgesteld, zodat opdrachtgevers voorlopig geen boete krijgen. Maar veel bedrijven durven niet meer met zzp’ers te werken, constateert Post.

Opdrachtenverlies

Het aantal zzp’ers dat opdrachten verliest is eind dit jaar opgelopen tot 62 duizend, blijkt onderzoek van de Intelligence Group en zzp-expert Pierre Spaninks. Als gevolg daarvan zijn tienduizenden echte zelfstandigen volgens Post veroordeeld tot de payroll-constructie. ‘Een flink aantal is nu ‘gedwongen werknemer’ geworden, terwijl de wet juist gedwongen ondernemerschap moest tegengaan.’

Rechtspositie

Op de lange termijn moet de rechtspositie van zelfstandige ondernemers vastgelegd worden, zegt Post. ‘Bij gebrek daaraan gaat de Belastingdienst, dat zie je ook terug in de modelcontracten, te veel uit van het oude arbeidsrecht. Ondernemers worden als een soort werknemers beschouwd.’ ZZP Nederland heeft het voorstel Rechtspositie Zelfstandige Ondernemers opgesteld. Daarin staat als definitie van de zelfstandig ondernemer iemand die ervoor kiest voor eigen risico en rekening te werken, door overeenkomst van opdracht danwel door aanneming van werk.

De belangenverenigingen van journalisten en fotografen NVJ en NVF, branches waar traditioneel veel zelfstandigen werken, schreven eveneens een proposition paper. Op de lange termijn kiezen zij voor een andere oplossing: namelijk verankering van afspraken voor alle werkenden – dus ook voor zelfstandigen – in de cao.

 

Bron: https://www.xperthractueel.nl